Vivero golf

Det bästa av Kap Verde

Viveiro Golf är den första och enda gräsgolfbanan på Kap Verde, belägen på ön Sal. Om det hade funnits obegränsat med sötvatten på Kap Verde, skulle golfbanor ha varit betydligt fler, precis som på Kanarieöarna och Mallorca, för att locka fler turister. På Sal finns dock inget naturligt sötvatten. Att bygga och driva Viveiro Golf har säkerligen varit en utmaning med de minst sagt tuffa förutsättningarna, vilket har resulterat i en imponerande golfbana i vad man kallar Arizona Desert style, där fairways kantas av wasteland-områden.

Kap Verde består av tio huvudöar, varav nio är bebodda. Sal, som har den största internationella flygplatsen, tar emot majoriteten av turisterna som årligen besöker ögruppen. Ögruppen ligger mitt i Atlanten, cirka tre timmar söder om Kanarieöarna, utanför den afrikanska kusten. Turister lockas hit främst av det jämna, varma klimatet med 360 soldagar per år och de vackra sandstränderna.

Sal är en liten ö, cirka 30 km lång och 12 km bred, vilket innebär att avstånden är korta. Från golfklubben är det bara några minuter till charmiga kuststaden Santa Maria. Under dagen kan Santa Maria verka sömnig, men på kvällen kommer den lilla staden till liv, och både lokalbefolkningen och turister flanerar längs huvudgatan. Här finns ett förhållandevis stort utbud av bra restauranger soppa som serverar ett stort urval av internationella menyer såväl som lokala specialiteter. Testa gärna nationalrätten Cachupa som är en matig soppa. Sandstränderna är vackra, men även den karga naturen har sin egen skönhet.

När portugiserna upptäckte öarna 1456 var de obebodda. Numera är befolkningen en blandning av europeiska ättlingar och afrikanska slavar, vilket ger en mer europeisk än afrikansk känsla. Här klarar man sig bra på engelska, ännu bättre på portugisiska och bäst på kreol.

Kap Verde ligger nära ekvatorn, vilket gör att temperaturskillnaderna är små. Temperaturen faller sällan under 20 grader och överstiger sällan 30 grader. En konstant bris från havet är behaglig mitt på dagen när det är som varmast och lockar många surfare. Vinden är en konstant faktor att ta med i beräkningen, även på golfbanan.

Fakta

Golfvärd Ja
Banor i närområdet 9 hål (sandbana på ön Sao Vincente)
Avstånd flygplats 17-18 km beroende på hotell
Närmaste stad Santa Maria, 100 meter till 3 km beroende på hotell
Arrangemang Tävlingar, utflykter mm.

Vad ingår i resan?

Lägsta pris: 0:-

7 nätter i dubbelrum på hotell
Frukostpension eller all inclusive
5 greenfee inclusive transport t/r golfbana och hotell.
flyg
flygskatt
transport av golfbag
flygplatstransfer
service av skandinavisk- eller engelsktalande representant

Valuta
Den lokala valutan, kapverdiska escudos, går inte att använda utanför Kap Verde. Växla därför inte till dig för mycket escudos. Eftersom det finns mycket få bankomater bör du ta med dig euro i kontanter. Euro är allmänt accepterade på de större turistorterna.

Flygplatsskatt
Kap Verde krävs en flygplatsskatt på som är inräknad i resans pris. Det du behöver göra är att fylla i ett webbformulär med inreseuppgifter, med alla passagerares namn, födelsedatum, passnummer, nationalitet och passets sista giltighetsdatum senast 7 dagar före avresa.

Turistskatt
På många av våra resmål tar lokala myndigheter ut en särskild turistskatt vid hotellövernattningar. Denna turistskatt läggs till på er hotellnota och betalas vid utcheckning från hotellet. Läs mer om turistskatter här.

Väder just nu

weather-icon23.3℃

Viveiro Golf

Trots flera rykten om olika golfprojekt på Kap Verde är det först 2024 som Viveiro Golf invigde sin 18-hålsbana. Golfbanan drivs och ägs av en italiensk familj som förälskat sig i Kap Verde och har varit verksamma på ön sedan början av 80-talet. Men hur kan man skapa en golfbana på en ö som saknar sötvatten?

År av tester för att hitta en grässort som klarar av att växa med saltvatten och återvunnet vatten i Kap Verdes speciella miljö har varit avgörande. Banan är designad av italienaren Fulvio Bani, som fått uppgiften att skapa en golfbana av internationell klass med minimala gräsytor. Resultatet är en unik bana som liknar de så kallade Arizona-ökenbanorna, där gröna fairways kontrasterar skarpt mot omgivande wasteland-områden.

Det är en vacker och spännande bana som skiljer sig markant från de banor vi har i Norden. Att ett projekt som vid första anblick verkade omöjligt har blivit verklighet är en imponerande bedrift.

När man står på tee och tittar ut över öppningshålet ser det ut som om man har rullat ut grönt gräs direkt i den karga naturen och spelfältet ligger som gröna öar. Tee är en ö och du slår bollen till fairway-ön, sedan kan det vara en ”waste area” precis framför ö-greenen. Det är otroligt annorlunda och spektakulärt. Gränsen mellan gräs och ”waste area” är knivskarp. Det finns ingen ruff så det går snabbt att spela och du hittar din boll. De flesta hålen har en liknade struktur med öar av grönområden för att minimera de ytor som måste bevattnas.

Från tee på hål 3 kan man se havet på båda sidor av golfbanan, och här tar vinden i lite extra. Vinden är en ständig faktor att ta hänsyn till, men den bidrar också till att temperaturen alltid är behaglig – varken för kall eller för varm. Greenområdena är genomgående mycket fina och ser ut som gröna öar omgivna av den ofta rödaktiga sanden utanför spelfältet.

Det finns en större dam som tillför ytterligare in dimension till den lite unika färgskalan med grönt gräs och röd jord, vit sand och svart lavagrus. Hål 4 är en snygg dogleg där man tvingas slå över dammen på andraslaget och även på nästkommande part 3 så är dammen i spel och det gäller att flörta lite med bunkrarna på högersidan för att undvika slänten ned mot vattnet på vänster sida.

De första nio hålen har varit i spel sedan 2022 och den avslutande 9 hålsslingan öppnade 2024 och gör det hela till en komplett golfbana. Det är lite annan karaktär på avslutningshålen med flera strategiskt placerade fairwaybunkrar och över lag bredare fairways samt ökade grönytor. Det ger en mer traditionell golfbana, även om man fortfarande har de knivskarpa kontrasterna mellan fairway och wasteland. Det är även på de sista nio hålen som man når nästan hela vägen till havet. Hål 12 aspirerar definitivt på att vara banans signaturhål, vackert utlagt med en fairway inramad av palmer och en green med havet som en oändlig bakgrund. Det efterföljande par 3-hålet går längsmed havet och är också exceptionellt vackert. Viveiro golf är redan nu en bra golfbana men den kommer att bara bli bättre och bättre när den får växa till sig.

Ägarfamiljen har även öns enda plantskola och botaniska trädgård vilket både är praktiskt men kanske även en förutsättning för att kunna driva en golfbana på Kap Verde. De har planterat närmar 10 000 palmer som kommer att rama in banan ännu mer när de når sin fulla längd. Bollen ligger perfekt på fairways, greenområden är snygga och greenerna är över lag stora och lite lagom ondulerade.

Det är några saker som verkligen skiljer Viveiro Golf från många andra golfbanor. Golfbanan saknar ruff och kommer man utanför fairway så är man ute i wasteområdet, som man garanterat kommer att hamna i några gånger per runda. Wasteområdena består av olika typer av underlag, och det är egentligen inget problem att slå från den röda jorden eller sanden, men det känns mindre bekvämt att slå från områden med smågrus eller lavasand, som kan skada klubborna. På Island har alla en lavaklubba i bagen för detta ändamål. Här har man löst det genom att alla får en liten matta att slå från, likt de som används på många banor i Skottland under vinterhalvåret. Mattan har en viss ruffkaraktär, så man blir lite bestraffad när man är utanför spelfältet, men slipper risken att repa sin utrustning. Tees består av konstgräs täckt med ett tunt lager sand.

Träningsområdena är bra med en putting-green och ett pitchområde i anslutning till klubbhuset. Rangen är cirka 300 meter lång, men här har man inte investerat i några gräsytor, så man slår ut mot ett grusfält. Klubbhuset är för närvarande ett provisorium byggt av några baracker, men här finns toalett, reception med ett begränsat utbud av golfutrustning, möjlighet att hyra klubbor, vagn eller golfbil och framför allt en bar som serverar god lokal kall öl efter rundan – enkelt men charmigt.

Framtidsplanerna är ambitiösa. Man har redan börjat planera ytterligare nio hål samt ett nytt klubbhus och ett hotell direkt i anslutning till golfbanan. Detta är inget litet hobbyprojekt, även om drivkraften är fadern Gianninis passion för golf. När han kom hit för över 40 år sedan var det för att bygga upp och driva hotell på ön, och han har haft en viktig roll i Kap Verdes utveckling som turistdestination. Viveiro Golf är ytterligare ett steg i denna utveckling.

Fakta

Bankaraktär Ökenbana/Arizona stil
Banfakta Par 72 6005 5411 4588
Drivingrange Utslag från matta
Banor i närområdet 1
Hcp-gräns 54
Bandesign Fulvio Bani

Melia Dunas Beach Hotel

Detta är ett klassiskt all-inclusive-hotell direkt vid stranden, med en inbjudande och lummig atmosfär. Hotellet har flera poolområden och ett mindre restaurangtorg på området. Det finns fem restauranger och ett antal barer. I all-inclusive-paketet ingår alltid middag på bufférestaurangen Mosaico, men man kan även boka bord tre gånger under en veckas vistelse på de olika à la carte-restaurangerna. Det finns också flera barer där lokala enklare spritsorter, husets vin, öl och läsk ingår.

Rummen är cirka 40 kvm stora och inredda i ljusa färger med mörkbetsade trädetaljer. Varje rum har en balkong eller terrass och är utrustade med luftkonditionering. Dessutom finns kassafack, vattenkokare, hårtork och TV med satellitkanaler.

Hotellet ligger vid Algodoeiro Beach, och det är bara 3 km till staden Santa Maria, som erbjuder ett bra utbud av restauranger. Vill du unna dig något extra kan du besöka hotellets spa, som drivs av YHI, för en skön massage eller behandling.

Hotellet sträcker sig över en långsmal tomt, och från entrén och receptionen är det en relativt lång sträcka ner till havet. Längs stranden finns ytterligare hotell och en liten strandpromenad. På en konstgjord liten ö mitt på stranden ligger Bikini Beach Club med pool, restaurang och en läcker loungebar öppen både dag- och kvällstid. Längs strandpromenaden finns ytterligare någon bar och restaurang som inte ingår i all-inclusive-konceptet. Stranden har finkornig sand, men i vattnet finns stenar och stenblock. Det är viktigt att notera att det blir djupt ganska snabbt och att det, även om stranden är relativt skyddad, kan förekomma stora vågor när det blåser.

Fakta

Standard starstarstarstarstar
Antal rum 313
Byggt 2014
Faciliteter 5 restauranger flera barer och poolområden, Tennis, gym och Spa
Avstånd Golfbana 1 km

Hotel Odjo d'Agua

Odjo d'Agua är ett av de äldsta hotellen på Sal och ligger direkt vid stranden i Santa Maria. Detta charmiga hotell erbjuder en personlig rustik prägel och är dekorerat med konst och gamla fotografier som skildrar öns historia. Restaurangen, som är hjärtat i hotellet, har en uteservering precis vid strandlinjen, där man gärna stannar länge.

Hotellet består av flera olika byggnader, vilket kan upplevas som lite rörigt, men detta bidrar till dess unika charm. Rummen, som är cirka 20 kvm stora, är personligt inredda och varierar i stil, konst och utformning. Standarden är enkel, och även om badrummen är fräscha, är de relativt små jämfört med moderna hotell. Alla rum har balkong och luftkonditionering, även om vissa balkonger har loftgångar där andra gäster kan passera.

Även om hotellet inte har ett gym, erbjuder de spabehandlingar och har livemusik några kvällar i veckan. Hotellet har två pooler, varav en sträcker sig ut som en pir i havet. Läget är idealiskt, med bara några meter till både stranden och centrum av Santa Maria.

Trots att hotellrestaurangen håller hög kvalitet, ingår endast frukost, eftersom det finns många restauranger i närheten. På Sal är avstånden korta, och även om du bor direkt på stranden i Santa Maria, är det bara 3 km till golfbanan. Stranden är 8 km lång och anses vara en av de vackraste på ön. Trots att sanden sträcker sig så långt ögat kan se, finns det några flata klapperstenar i vattnet. Vattnet blir snabbt djupt, och vågor är mer regel än undantag.

Odjo d’Agua är ett 4-stjärnigt hotell och kanske saknar vissa faciliteter som finns på 5-stjärniga all-inclusive-hotell. Men med sitt perfekta läge direkt vid stranden och sin unika charm erbjuder det en upplevelse som de vanliga internationella hotellen inte kan matcha.

Fakta

Standard starstarstarstar
Antal rum 113
Avstånd strand 0 meter
Avstånd Santa Anna 100 meter
Avstånd golfbana 4 km
Avstånd flygplats 18 km
Faciliteter Restaurang 3 barer, två pooler (avgift för parasollplats)
Byggt Hotellet består av en äldre del byggd 1998/2000 och en nyare del byggd 2018.

Förfrågan

Kontaktinformation

loading Din förfrågan är mottagen. Vi undersöker möjligheterna till denna resa och kommer så snart som möjligt skicka vårt svar via mail. Förfrågan misslyckades ett skickas, prova igen senare eller ring oss istället Name, email, phone and mobile is required fields, please check your form.