Sal

Sal är den ö som har flest turister och många lockas av de fina stränderna och den behagliga temperaturen men även det faktum att man här har en internationell flygplats. Det är ingen stor ö och det finns inget naturligt sötvatten eller sjöar.

Det vatten som används kommer från avsaltningsanläggningar. Som namnet Sal indikerar så har saltutvinning varit en viktig industri historiskt sätt. Nu produceras fortfarande mindre mängder för lokalt bruk i Salinas saltgruvor. Salthalten är hög så om man testar att bada i dammen så flyger man som en kork. Charmiga Santa Maria har en 8 km lång sandstrand och det är även längs den mysiga huvudgatan som man hittar de flesta restaurangerna. Färsk fisk och skaldjur dominerar på menyn men testa även nationalrätten Cachupa som är en slags pyttipanna-soppa som kan innehålla allt från kött, fisk, sötpotatis, bönor, kål eller vad man råkar ha hemma. Grogue är den lokala spriten och smakar som en blandning av hembränt och grappa. De producerar vinet Cha på ön Fogo som bör testats annars dominerar portugisiska viner. Här som på de flesta ställen i världen så har det ett lokal öl som en ljus lager som heter Strela. Stränderna är någonting utöver det vanliga. Här finner du breda, finkorniga och gyllengula stränder med turkosblått, klart vatten som praktiskt taget sträcker sig runt hela ön. Något som kan vara bra att veta, är att vattnet snabbt blir djupt och att vågor är mer regel än undantag. Några av de bästa stränderna är den i Santa Anna och även Algodoeiro Beach där flera av de internationella hotellkedjorna ligger. Kite Beach är favoriten för de många kite- och vindsurfarna som söker sig till ön för att njuta av de fina vågorna. Sköldpaddor lägger sina ägg längs Sals stränder och vid kläckningsperioden fram till mitten av november så är detta ett riktigt skådespel. Palmeira är en liten fiskeby där man kan se fiskarna ta hand om dagens fångst. Byn är även känt för sina färgglada hus och fina fasadmålningar. Viktigast av allt är att på Sal finns den enda riktiga 18 håls golfbana på Kap Verde. Det finns en 9 håls sandbana på ön Sao Vicente vilket är säkert en kul golfupplevelse men inte värt den långa resan.

Kap Verde, Sal

Kape Verde - Vivero golf

Viveiro Golf är den första och enda gräsgolfbanan på Kap Verde, belägen på ön Sal. Om det hade funnits obegränsat med sötvatten på Kap Verde, skulle golfbanor ha varit betydligt fler, precis som på Kanarieöarna och Mallorca, för att locka fler turister. Att bygga och driva Viveiro Golf har säkerligen varit en utmaning med de minst sagt tuffa förutsättningarna, vilket har resulterat i en imponerande golfbana i vad man kallar Arizona desert style, där fairways kantas av wasteland-områden.