Vintergolf på Kanarieöarna eller Förenade Arabemiraten?

Vilket är bäst, Kanarieöarna eller Förenade Arabemiraten?  Om man vill lämna Nordens snö och mörker, spela golf och lapa sol, var ska man åka? När 10+ timmars flyg och tidsomställning inte känns lockande finns I princip bara två riktigt bra alternativ – Kanarieöarna eller Förenade Arabemiraten. Både är paradis för en utsvulten golfare, men vilket är bäst? Vi har ställt dem mot varandra. Här är resultatet.

 

Kanarieöarna    Förenade Arabemiraten
Väder    0 1
Golfen 1 1
Hotell   0 1
Maten  1 0
Resan   1 0
Övrigt  1 1
Pris   1 0
Totalt 5 4

 

Det blev en knapp seger till Kanarieöarna.  Men om vädret och kvalitén på golfbanan och anläggningen står högst upp på önskelistan, så blir Förenade Arabemiraten vinnare.

 

Vädret

Vill man vara säker på värme och sol, så har Förenade Arabemiraten en liten fördel mot Kanarieöarna. Visst regnar och blåser det även i Förenade Arabemiraten, men statistiskt lite mindre än på Kanarieöarna. Med uppvärmda pooler går det naturligtvis utmärkt att bada på både platserna, men vill man ta ett dopp i havet så håller den Persiska viken en mer behaglig temperatur än Atlanten. Vi ger därför den här poängen till Förenade Arabemiraten.

(Genomsnitt Dec-Feb) Kanarieöarna Förenade Arabemiraten
Dagstemperatur 20 grader 24 grader
Regnfria dagar per mån 29 dagar 29 dagar
Soltimmar per dag 8,5 timme 9,5 timme
Regn 16 mm 14 mm
Vattentemperatur 20 grader 24 grader

 

Golfen

Ska man vara helt krass så är det få områden i världen som slår Förenade Arabemiraten när det gäller kvalitén på golfbanorna. Abu Dhabi Golf Club, där man spelat Europatouren massor med gånger, eller utflygtsbanan Saadiyat Beach Golf Club, gör nog att golfen går till Förenade Arabemiraten. Kanarieöarna är definitivt inte dåligt och 1000 tals svenskar har spelat varje år på Meloneras populära och vackra golfbana. Faktum är att det finns fler banor på Kanarieöarna än i Förenade Arabemiraten, så det är ett klart plus när det gäller variation. Poängen för högst kvalitet går till Förenade Arabemiraten, men Kanarieöarna måste också få en poäng för variationen och de vackra vyerna.

 

Hotell och boende

Visst kan det vara skillnad på 5 stjärnigt och 5 stjärnigt men bra hotell är alltid bra hotell oberoende om de ligger på Gran Canaria eller i Dubai. De bästa hotellen på Kanarieöarna är minst lika bra som de i Förenade Arabemiraten, men i Förenade Arabemiraten är samtliga hotell av samma klass som de bästa på Kanarieöarna. En jämnare hög kvalitet gör att poängen går till Förenade Arabemiraten.

 

Maten

Maten i Förenade Arabemiraten är verkligen internationell och man kan få allt från italienskt till sushi på buffén. Det är mat i överflöd men det är det också på Kanarieöarna, även om man där använder mer lokala produkter och mer traditionell europeisk matkultur. Den stora skillnaden uppstår egentligen främst om man vill äta utanför hotellet, då är både prisbild och variationen större på Kanarieöarna. Vinsten går därför till Kanarieöarna för en större bredd och bättre prisbild. Struntar man helt i vad det kostar så erbjuder Förenade Arabemiraten några av de finaste och dyraste restaurangerna i världen.

 

Resan 

Resan till Kanarieöarna är något kortare än till Förenade Arabemiraten, men bara 45 minuter. Att flyga till Kanarieöarna tar 5 timmar och 45 minuter medan det tar 6 timmar och 30 minuter till Förenade Arabemiraten. Så en liten fördel för Kanarieöarna.

Till Dubai flyger vi direkt från Stockholm, Köpenhamn och Oslo, med stora moderna plan, så bekvämt det kan bli och med all underhållning man kan önska. Till Kanarieöarna flyger vi direkt även från Göteborg. Så Kanarieöarna har en stor fördel för de som har nära till Göteborg.

Till Förenade Arabemiraten är tidskillnaden lite större, det krävs visum, att ringa i mobiltelefon kostar extra och valutan heter Dirham istället för Euro. Sammantaget med den något längre restiden, innebär det att resan till Kanarieöarna blir lite smidigare. Den här poängen går därför till Kanarieöarna.

 

Övrigt

För Kanarieöarna och Förenade Arabemiraten är turismen mycket viktig. Det innebär att på båda dessa destinationer finns ett stort utbud av kringaktiviteter och sevärdheter.

Kanarieöarna är vulkanöar. På Teneriffa finns vulkanen Teide med snö på toppen, på Lanzarote finns lavasand i bunkrarna och Gran Canaria har både vulkan och sandöken. Atlanten ger dessutom möjligheter till både delfinsafari och många vattensporter.

Förenade Arabemiraten är än mer exotiskt än Kanarieöarna. Här kan man blanda en ökensafari på kamel med en shoppingtur i några av världen högsta och lyxigaste byggnader. Där öknen möter den Persiska vikens vatten finns fantastiska sandstränder och ett rikt utbud av aktiviteter både ovan och under vattnet.

Reser du med Golf Plaisir bor du alltid på 4-5 stjärniga hotell som har pooler, spa, tennisbanor och många andra aktiviteter. Sammantaget är både Kanarieöarna och Förenade Arabemiraten utmärkta både för de som bara vill slappna efter dagens golfrunda och de som vill få nya exotiska intryck och upplevelser.  Här blir det oavgjort.

 

Pris

Både Kanarieöarna och Förenade Arabemiraten erbjuder resor med halvpension och heldagsgreenfee på 4-5 stjärniga hotell till mycket förmånliga priser. På Kanarieöarna går det till och med att komma under 10 000 kr, medan lägsta pris till Förenade Arabemiraten ligger i runda slängar från 13 000 kr. Ska man unna sig en veckas golf i solen på vintern så kanske inte priset alltid är avgörande, men då Kanarieöarna trots allt har en lägre prisbild så går poängen till dem.

 

Våra resmål i Förenade Arabemiraten

Abu Dhabi, Al Ain

Abu Dhabi, Westin Abu Dhabi

Ras al-Khaimah, Al Hamra

 

Våra resmål på Kanarieöarna

Gran Canaria, Meloneras

Fuerteventura, Caleta de Fuste

Fuerteventura, Jandia

Lanzarote, Puerto del Carmen

Teneriffa, Buenavista

Teneriffa, Golf del Sur

Teneriffa, Sandos San Blas