Marocko – Ett land med många ansikten

Vi står i en gränd utanför Medinan i Marrakech. Det är en konstant ljudmatta från alla säljare och mopeder. Man kan tydligt höra ormtjusarnas flöjter och kalabaliken från det berömda torget Djema el-Fna. Vi har drivor av bagage som ska lastas upp på en dragkärra. Vi är totalt nio personer i vårt sällskap. Förutom mig själv har jag med mig min sambo, fem barn och två tillhörande flickvänner. Det är dags för den årliga familjeresan som denna gång består av fem dagar i Marrakech och en vecka på lyxanläggningen Mazagan Beach & Golf Resort utanför Casablanca.

Skrivet av Johan Kullenberg

Unikt boende på en riad inne i Medinan

Otroligt nog är alla väskor och golfbagar plötsligt fastsnurrade på den lilla kärran och det bär iväg i en rasande fart mot vårt boende mitt i Medinan. På ett nästan osannolikt skickligt sätt manövreras kärran genom fullproppade gränder. Vi är som en svans som följer efter, alla lite oroliga att tappa bort sig i folkmyllret. Vår familj ska bo i en riad som är ett traditionellt marockanskt boende med en praktfull ljusgård i mitten, med både apelsin- och citronträd och en liten fontän som porlar vackert till frukosten. Det finns bara sex rum i vår riad, så vi har hyrt hela detta minihotell. Kontrasten är enorm mellan den hektiska stämingen på basaren och den totala tystnaden när man passerar den opretentiösa dörren från vår lilla gränd. Jag har bott på en riad tidigare men har ändå dålig koll på servicenivå och vad man faktiskt kan förvänta sig. Då vi ankommer relativt sent har jag redan förbeställt en middag, för att slippa starta resan med att jaga rätt på en restaurang. Min beställning är minst sagt diffus. Vårt önskemål är ett antal blandade förrätter i meze-stil och två olika huvudrätter, en vegetarisk och en för köttätare och gärna några traditionella efterrättsvarianter. Maten överträffar alla förväntningar och vi har helt i onödan köpt vin på taxfree-butiken, då de verkar ha en välfylld vinkällare.

13 golfbanor runt Marrakech

Golf är inget nytt påfund i Marrakech. Den äldsta golfbanan Royal Golf Marrakech grundades redan 1927. Marrakech har nu 13 golfbanor och det kanske inte låter så märkvärdigt. Då ska man ha i åtanke att bara för ett 20-tal år sedan bara fanns endast 3-4 golfbanor i området. Under den golfboom som rådde i Marrakech under 2000-talet byggdes ett tiotal toppbanor, alla ritade av välrenommerade internationella golfbanedesigners.

Vi ska bara spela två av alla dessa banor, Palm Golf Ourika och Al Maaden Golf. Vi börjar med Palm Golf Ourika som öppnade 2015 och hör till Palmeraie Resorts. Palmeraie Palace är ett av de större hotellen i Marrakech och har också en egen 27-hålsanläggning. Denna är en av de äldsta moderna golfbanorna och är designad av legenden Robert Trent Jones Sr.

Det är förvånansvärt smidigt att ta sig till golfbanan med taxi. Vi har förbokat vår transport via vår riad. En person från riaden följer med och ser till att vi hamnar i rätt taxi kring det stora torget, Djema el-Fna. Klubbhuset som hör till Palm Golf Ourika är modernt men förvånansvärt litet. Jag gillar den småskaliga stämningen och den härliga utsikten över drivingrangen. Banan är välbyggd och kommer att bli riktigt bra när den har växt till sig lite. Det är inte helt ovanligt med stora wasteareas men här är de gigantiska. Det blir visuellt tilltalande och ger en fin karaktär till golfbanan. Inramningen är som på flera andra golfbanor runt Marrakech de snöklädda Atlasbergen. Runt Palm Golf Ourika kantas fairways också en hel del villor, varav fler är under konstruktion. På banan finns en del välplacerade vattenhinder och avslutningshålen är riktigt tuffa.

Trädgårdar och det spännande köket

Väl hemma i vår riad, och det känns verkligen som hemma, så är alla samlade på takterrassen. Vårt gulliga värdpar som är syskon har serverat en bricka med ett flertal olika typer av nötter och oliver. Vi beställer även upp färskpressad apelsinjuice, öl och vin och känner att detta måste vara en del av paradiset. Tiden rinner i väg och helt plötsligt blir det lite stressigt då vi har ett förbokat bord på en restaurang redan klockan 20:00. Restaurangen ligger på gångavstånd men kommersen på gatorna har inte avtagit så det tar lite längre tid än beräknat att ta oss dit. Maten är god och även den del av familjen som är vegetarianer är nöjda. Generellt så kan man säga att utbudet av restauranger är bra och förutom det inhemska marockanska köket så finns det en hel del franska restauranger.

Marrakech är känt för sina trädgårdar och en av de mest besökta är Jardin Majorelle där Yves Saint Laurent bodde och även är begraven. En nybyggd trädgård är Le Jardin Secret som ligger inne i Medinan. Även denna är väl värd ett besök. Vi tillbringade flera timmar i skuggan och åt även lunch i den prunkande trädgården.

Vi har som tradition att var och varannan kväll ha en familjefototävling där alla har möjlighet att nominera några fotografier som man tagit under dagen. Få ställen i världen har givit så bra och varierat underlag till vår tävling som Marrakech…

Innan resan hade vi även förbokat en matlagningskurs i vår riad. Det är inga inhyrda kockar som kommer, utan det är vårt syskonpar till värdar, som håller i kursen. Vi får alla förkläden och bordet är fyllt av färska råvaror och skålar med väldoftande kryddor. Kursen handlar kanske mer om att hacka och strimla olika grönsaker än avancerad matlagning, men stämingen är god och det är lite roligt hur syskonparet gnabbas sinsemellan. Vi gör en fantastisk god, klassisk trerättersmiddag, där huvudrätterna lagas i två traditionella keramikkärl, så kallade taginer. Allt serveras med god dryck uppe på takterrassen.

 

Al Maaden Golf – designad av Kyle Phillips

Nästa morgon tar vi en riktigt lång frukost och åker sedan till Al Maaden GC som också är en av de många nya golfbanona i Marrakech. Här är det tydligt att man inte har sparat på krutet och Al Maden är designad av den kände Kyle Phillips och öppnade 2010. Vi är ganska ensamma på banan som är riktigt bra, utan att för den sakens skull lyfta golfbanan till någon supernivå. Banan har en mängd fina hål, men även några hål som är onödigt svåra eller lätta. Hål 3 är ett riktigt kort par 5-hål, där man även med en medioker drive har en järnklubba in mot greenen. Hål 18 är ett exempel på motsatsen och är ett extremt långt och svårt par 4-hål där även den som slår långt har svårt att nå upp på två slag. På hål 18 hittar man även en mindre kopia av US Open-banan Oakmonts karaktäristiska bunker.

Att pruta – nästan en konstform

Vår sista dag i Marrakech går verkligen i köplustens tecken. Vi har nu under ett antal dagar sonderat marknaden och tror att vi vet hur mycket vi ska pruta och vad vi ska köpa. Det blir i det närmaste komiskt när vi på kvällen summerar våra köp och vad vi har betalat. Det är en salig blandning av glas, keramik, stickade mössor, skor och tyger som har kostat allt från några kronor till hundralappar. Problemet är inte vad sakerna har kostat. Det komiska ligger i att för samma mössa eller skål skiljer sig inköpspriset enormt. Samma produkt har kostat allt från ett par kronor till ett par hundralappar. Vi konstaterar att det är lätt att bli lurad och att pruta är en gedigen konstform. Våra gemensamma tips är följande: Säg inte att du kommer från Sverige, utan från ett land som du tror att de kan uppleva som fattigt. Börja löjligt lågt och arbeta dig uppåt till en nivå som du kan acceptera. Spela gärna svårfångad, låtsas gå därifrån och säg att du har fått ett pris som är billigare någon annanstans – ha tålamod.

 

Mazagan Golf – direkt vid Atlantkusten

Vi åker dryga 3 timmar norrut till Mazagan, som ligger utmed Atlantkusten en timme söder om Casablanca. Det är svårt att inte bli imponerad av Mazagan, då det är en stor anläggning som har det mesta. Vi är här främst för golfen och i andra hand för stranden och all den lyx och avkoppling som Mazagan erbjuder. Gary Player har verkligen skapat en enormt bra och omväxlande golfbana. Det är inte bara den delen längs havet som är fantastisk, utan mer eller mindre alla hålen håller högsta klass. Ska man peka på några enskilda hål som sticker ut så blir det ändå avslutningen längs havet som verkligen är ögongodis. Hål 15 är ett vackert par 3-hål som spelas rakt ut mot havet. Följande hål har alla havet på höger sida och även om 18:e greenen inte ligger direkt vid klubbhuset så är det ett mäktigt inspel med både havet och det stora hotellet i blickfånget. I Marrakech hade man de snöklädda Atlasbergen i bakgrunden, men det är något visst med havet som höjer Mazagan ytterligare en nivå och vi var nog alla överens om att det är en riktig superanläggning.

När man reser i ett större sällskap, där alla inte är så intresserade av golfen, så ställer det väldigt höga krav på hela anläggningen för att alla ska bli nöjda. Mazagan, med sina 490 rum och ett antal villor, har nästan alla faciliteter man kan tänka sig utan att det känns opersonligt och för stort. Vi testade det mesta som erbjuds, allt från gym, spa och pool till bågskytte och gokart. Servicen är klanderfri, både på golfbanan och på resten av hotellet. Det är lätt att tro att personalen har gått på någon form av charmkurs, då alla gör sitt yttersta för att gästerna ska trivas.

Hotellet har en mängd olika restauranger, varav bufférestaurangen är den största och här serveras också frukosten. Buffén är verkligen varierad och förutom det som man förväntar sig finns det en hel del små delikatesser och välsmakande röror. De har också en större sektion där det står ett gäng kockar på rad för att steka den fisk eller köttbit man valt ut. Buffé är otroligt praktiskt och ger ett större utbud när flera är vegetarianer, men restaurangen har en hög ljudnivå då många barnfamiljer också väljer att äta här. Vi åt därför flera gånger i någon av de mindre restaurangerna där man beställde a la carte. Fiskrestaurangen blev en favorit, men även den marockanska restaurangen och golfklubbens köttrestaurang var riktigt bra.

 

Utflykter med hotellets shuttlebus

På hotellet erbjuds en gratis shuttlebus till Casablanca, El Jadida och Royal El Jadida Golf. Vi valde att besöka den mysiga kuststaden El Jadida. Här blev vi avsläppta direkt utanför den ståtliga försvarsfästning, som är med på UNESCO:s världsarvslista. Hela denna lilla stad i staden är ett minne från det portugisiska styret under 1500-talet. Det finns ingen stad i Marocko som inte har en marknad och El Jadida är inget undantag. Även om utbudet inte är lika brett som i Marrakech kunde man i mångt och mycket hitta mer eller mindre samma keramikfat här. Efter att ha fått vägbeskrivning från ett antal olika poliser och gått vilse ett par gånger så hittar vi även ett hål i väggen, som påminde om ett litet Systembolag. Vi köpte lite bubbel för att fira en i sällskapets födelsedag på stranden. Vi avslutade besöket med en otroligt billig och bra lunch, innan det var dags att åka de ca 15-20 minuterna tillbaka hotellet.

Royal El Jadida Golf

Även om vi verkligen älskade Mazagans golfbana så åkte vi de knappa 10 minuterna till Royal El Jadida Golf Club. Redan när man anländer till golfbanan märker man ganska omgående att de inte har samma ekonomiska resurser som Mazagan. Det är helt enkelt inte samma finish runt klubbhuset och på golfbanan, men banan i sig är riktigt bra och rolig att spela. Mazagan är en ganska öppen bana, till skillnad från El Jadida som till stor del slingrar sig genom en skog. Banan känns på flera ställen onödigt smal, då de enorma träden växer in över fairway. Jag pratade med klubbdirektören om detta och han var medveten om problemet, men i Marocko så får man inte fälla träd hur som helst utan tillstånd. Den kända amerikanske golfbanedesignern Campbell B Robinson har ritat bättre banor, men det gör inte El Jadida till en dålig golfbana. Faktum är att det finns flera riktigt bra golfhål och på slutet av rundan så har man även några hål där man kan se havet. Royal El Jadida Golf Club har varit värd till en mängd Challenge Tour-tävlingar och när den är uppsatt som en tävlingsbana är den nog tuff så det räcker och blir över.

Marrakech vs Mazagan?

Frågan är om det överhuvudtaget går att göra en jämförelse då de två alternativen är så fundamentalt olika. Boendet i riaden Lhena på Origin Hotels var något helt unikt och alla är överens om att det var helt fantastiskt. Alla är också överens om att fem nätter var ganska lagom i Marrakech och att Mazagan kändes som den perfekta uppföljningen. Om boendet i Medinan kändes lite kaotiskt och stökigt så är Mazagan istället väldigt bekvämt med en internationell prägel och inte lika genuint marockanskt. Golfmässigt så har givetvis Marrakech ett större urval, men Mazagan Golf Club är verkligen en internationell toppbana som man inte ledsnar på i första taget. Vill man bara ha en avkopplande semester och spela på en underbar golfbana så ska man åka till Mazagan, men vill man upptäcka mer av det genuina Marocko och spela flera olika golfbanor, så ska man välja Marrakech. Vi kunde konstatera att vi alla njöt lika mycket av solnedgången på Mazagans fina sandstrand, som på takterassen på vår riad.


Golfresepodden

I detta avsnitt av Golfresepodden berättar Anders att han är lite förälskad i Mazagan och en norsk vandrare får honom att bli mållös på middagen. Vår gäst Mattias Damberg delar med sig av sina erfarenheter från Europatouren i Marocko. Johan åker tåg, bor i en riad och botaniserar på marknaden i Marrakesh…


Intressanta länkar

Golfresor till Marocko med Golf Plaisir

Golfresor till Mazagan med Golf Plaisir

Golfresor till Magiska Marrakech med Out Of Bounds