Kanarieöarna – vinterns traditionella golfresmål

 

Resandet påverkas i hög grad av en hel del olika trender. Efter Ryder Cup på Marco Simone utanför Rom så kommer säkert intresset för golfresor till Italien att öka markant. Vissa resmål förblir dock tidlösa och fortsätter att vara populära oavsett vad som händer i världen. Kanarieöarna är kanske det tydligaste exemplet på detta.

Den allra första charterresan gick från Bromma flygplats 1956 till Mallorca men redan senare samma år så kunde man åka charter till Teneriffa. Resan kanske inte var riktigt lika bekvämt som idag och på grund av dåligt väder var passagerarna tvungna att hjälpa till att borsta bort snön från vingarna i Barcelona och sedan övernatta i Tanger i Marocko. Det var först efter åtskilliga timmar och mellanlandningar som man kunde kliva av i värmen på Teneriffa.

Denna tidiga introduktion på chartermarknaden har resulterat i att var och varannan nordbo har satt sin fot på någon av Kanarieöarnas sju huvudöar. Utan överdrift kan man säga att kanarieöarna dominerar charterresandet under vinterhalvåret. De mest populära resmålen är Gran Canaria och Teneriffa, men även Fuerteventura och Lanzarote finns med på listan över de tio mest eftertraktade vinterresmålen.

Golfen introducerades väldigt tidigt på Kanarieöarna och faktum att Spanien äldsta golfklubb, Real Club de Golf de Las Palmas som är kallas Bandama, grundades 1891 på Gran Canaria. Teneriffa var inte riktigt lika tidiga ute med golfen men Real Club de Golf de Tenerife öppnade sina portar ändå redan 1932. Idag finns det lite över ett 20-tal golfbanor på fem av Kanarieöarna, vilket kanske är lite färre än förväntat. Konkurrensen om land på dessa relativt små öar är stenhård och det går att bygga ganska många hotell på yta som motsvarande en golfbana.

Vad ska jag välja? Golf på Gran Canaria, Teneriffa eller Fuerteventura?

Det är viktigt att notera att öarna skiljer sig åt en hel del även om de ligger geografiskt i samma område. Teneriffa har vulkanen Teide Spaniens högsta berg med 3718 meter som delar ön i olika klimatzoner. Fuerteventura har några av de finaste sandstränder som går att hitta, medan grannön Lanzarote, erbjuder vackra stränderna med svart lavasand istället för den finkorniga vita sanden från Sahara. På Gran Canaria skapar bergen mitt på ön mikroklimat, vilket gör den norra delen av ön klart grönare än den mer turistiga södra delen.

Gran Canaria – Greenfeepaket ”Play Around”

På södra Gran Canaria hittar man de bästa golfbanorna och även några av de finaste hotellen. Den spanska hotellkedjan Lopesan har en flera 5-stjärnig hotell av högsta klass, varav kronjuvelen är Villa del Conde, ett av de bästa 5-sjärniga hotellen på ön. Hotellkedjan är dessutom delägare i flera av de absolut bästa golfbanorna på ön. Det går därför att erbjuda ett riktigt spännande greenfeepaket där man spelar på tre av de bästa golfbanorna på Gran Canaria.

Meloneras Golf är deras flaggskepp och det är en golfbana som många nordbor verkligen älskar. Den har det där lilla extra och när man spelar de sista 9 hålen som går utmed havet så blir det en magisk upplevelse som etsar sig fast på näthinnan. Meloneras är en golfbana som alla älskar.

Anfi Tauro Golf är en golfbana som sticker ut med sin estrema och unika design. Den kända golfarkitekten Robert von Hagge har skapat en så kallad ökenbana med vackra gröna fairways och greenen som står i stark kontrast till wastland-omåden utanför fairway som består av lavasand och mängder av kaktusar. Det finns flera potentiella signaturhål bland annat hål 8 där green är insprängd i berget som en amfiteater, samt hål 13, ett kort par 3 hål där greenen nästan hänger ut som en halvö längs en ravin. Anfi Tauro är en modern och imponerande golfbana som garanterat erbjuden en minnesvärd golfupplevelse.

Maspalomas Golf är en mer traditionell golfbana än Meloneras och Anfi Tauro men väldigt populär både bland både greenfeegäster och lokalbefolkningen. Maspalomas Golf är vackert belägen vid gränsen till det stora naturreservatet Las Dunas de Maspalomas och det är mäktigt när man skymtar de enorma sanddynerna längs kusten.
Om man summerar greenfeepaketet ”Play Around” så får man en perfekt blandning av olika typer av golfbanor av högsta kvalitet. Det är också smidigt att det ingår transport till och från de olika golfbanorna. Det är svårt att hitta en bättre kombination för den som vill få ut så mycket som möjligt av sin golfsemester.

Teneriffa – Den populäraste ön

Golfen på Teneriffa och Gran Canaria är jämförbar och man skulle nog kunna säga att de två öarna slåss om att vara ledande när det gäller golf på Kanarieöarna. På Teneriffa har man lyxresorten Abama Golf där man bor på klassiska Ritz-Carlton men även fantastiskt vackra Buenavista Golf på den mindre turistiska norra delen av Teneriffa. Vi kommer att titta lite närmar på Barcelo Tenerife på den södra delen i det populära området Golf del Sur.

Barcelo Tenerife – Boende och golf av bästa klass

Barcelo Tenerife, tidigare känt som Sandos San Blas innan det genomgick en omfattande renovering, är verkligen ett utmärkt hotell på många sätt. Det är ett relativt stort hotell med 272 rum som erbjuder allt du kan tänka dig och lite till. Här hittar du inte mindre än sju pooler, varav en är uppvärmd året om. För den som önskar olika aktiviteter finns ett välutrustat gym, en klättervägg, volleyboll och det vackra naturreservatet San Blas precis intill. Förutom den omfattande bufférestaurangen finns flera à la carte-restauranger och ett antal trevliga barer att välja mellan. Om det inte vore för golfen skulle det inte finnas någon anledning att lämna hotellområdet. För att ta din vistelse på Barcelo Tenerife till nästa nivå och försäkra dig om att få ut så mycket som möjligt av din vistelse på Barcelo Tenerife kan du lägga till deras all inclusive-paket. Om du uppgraderar till all inclusive måste det vara bra, och det ska inte finnas utrymme för mediokra drinkar eller dåligt rödvin.

Barcelo Tenerife har förmånen att vara nära två prestigefyllda golfbanor: Amarilla Golf och Golf del Sur. Dessa två golfbanor, som öppnade med bara några års mellanrum på slutet av 1980-talet, erbjuder magnifika vyer över havet och den mäktiga vulkanen Teide.

Golf del Sur GC är en imponerande golfbana som tidigare har varit värd för Europatouren, vilket ändå ger en indikation om kvaliteten på golfbanan, även om det var ett antal år sedan. Landskapet är böljande och erbjuder många fantastiska vyer. Bunkrarna på golfbanan har den karaktäristiska svarta lavasanden, som inte är ovanlig på Kanarieöarna. Det kan se lite annorlunda ut visuellt när man spelar första gången, men efter några rundor känns det helt naturligt och lite imponerande.

Amarilla Golf ligger i samma område, och banorna har en del gemensamma drag. Det som särskiljer Amarilla Golf är de två mycket fina hålen som går hela vägen ned till den mäktiga Atlanten. Det är något speciellt med golfbanor där greenen ligger så nära havet att man kan känna saltdoften och höra vågornas brus längs stranden.

Sammanfattningsvis är nu den bästa tiden att besöka Barcelo Tenerife när hotellet precis har öppnat efter både namnbyte och totalrenovering. Det är en underbar känsla att checka in på ett hotell när det är helt nyrenoverat, och personalen står redo som stolta tuppar för att ge dig bästa möjliga service. Tillsammans med de två fantastiska golfbanorna blir en resa till Teneriffa ett minnesvärt äventyr. Det är inte svårt att förstå varför Teneriffa är den mest besökta av alla Kanarieöar.

Fuerteventura – Ön med de fantastiska stränderna

Fuerteventura är främst känd för sina underbara sandstränder, men det finns så mycket mer att upptäcka på denna ö. För många besökare är det surfing längs östkusten som lockar, med sina fantastiska vågor. Vi har dessutom en hel del golfare som kommer för att utforska de fyra 18-hålsbanorna som finns på ön.

Caleta de Fuste – Sol, sand och hav

Bland öns golfbanor är Fuerteventura Golf den äldsta golfbanan och fortfarande den bästa golfbanan. Fuerteventura Golf öppnade 2002 och var värd för Spanish Open redan 2004. Banan ligger vackert på en sluttning med hisnande havsutsikt och fairway är omgiven av palmer, villor och gränsar till en slingrande bäck som ofta utmanar spelarna. Klubbhuset är byggt i klassisk haciendastil och innehåller även ett antal hotellrum. Hotellkedjan Elba, som äger golfbanan, har även flera 4-stjärniga hotell längs stranden där merparten av golfarna bor. Caleta de Fuste är en charmig liten kuststad med en hel del hotell men även ett bra utbud av butiker och restauranger.

Det finns ytterligare en golfbana i Caleta de Fuste som ligger vägg i vägg med Fuerteventura Golf. Denna golfbana heter Salinas Golf och har en mer amerikansk design med tydliga ”waste areas” och lite större greener. Tyvärr har kvaliteten på Salinas Golf varierat de senaste åren på grund av höga bevattningskostnader och ekonomiska svårigheter. Jandia Golf på öns södra del har också upplevt liknande utmaningar. Den fjärde golfbanan är Playitas Golf som är en del av multisport anläggningen Playitas Sport.
Sammanfattningsvis erbjuder Fuerteventura Golf en trevlig golfupplevelse, även om den generellt sett inte riktigt når upp till nivån på Gran Canaria och Teneriffa. Det återspeglas även i prisnivån för golfresan. Om du inte har extremt höga förväntningar på golfbanorna och vill kombinera golf med avkopplande stunder på stranden är Fuerteventura definitivt ett bra val.

Vilket resmål passar mig bäst?

Man brukar säga att man får vad man betalar för och det stämmer nästan alltid. Bor du på Villa del Conde eller Baobab på Gran Canaria och har greenfeepaketet Play Around, så både bor du och spelar du som en kung, men det kostar. Man skulle kunna säga att man inte ska betala för mer än vad man behöver istället. Vill man ha en avkopplande solsemester med golf så kanske Caleta de Fuste på Fuerteventura är perfekt och precis det man behöver, varken mer eller mindre. För de som befinner sig någonstans däremellan kan Barcelo Tenerife vara det idealiska valet och passar som handen i golfhandsken.

Oavsett vad du väljer, är Kanarieöarna under vinterhalvåret ett fantastiskt golfresmål. Det är få golfresmål som kan erbjuda samma variation och lika bra klimat som Kanarieöarna.

Läs mer om golf på Gran Canaria

Läs mer om golf på Teneriffa

Läs mer om golf på Fuerteventura