– En intensiv vecka med mycket golf
Gran Canaria har ett alldeles underbart vinterklimat för golfare. Dagstemperaturen ligger oftast en bra bit över 20 grader och går sällan upp till 30 grader, vilket för de flesta golfare kan upplevas som lite för varmt. Vi möts av den kanariska värmen men det är lite regn i luften när vi står vid Avis parkeringsplats och desperat försöker trycka in tre golfbagar och väskor i en väldigt liten bil. Till slut kommer personal från hyrbilsfirman och erbjuder oss en skåpbil för några hundralappar extra och på mindre än fem minuter är vi på väg därifrån. Flygplatsen ligger på den norra delen av ön utanför huvudstaden Las Palmas, det är också här merparten av öns bofasta har sitt boende. De stora turistorterna ligger istället på den södra delen av ön där det mer eller mindre aldrig regnar. Ön har knappt en miljon bofasta invånare och normalt flera miljoner turister under en säsong. Naturligtvis är infrastrukturen anpassad efter detta så vi åker bekvämt på motorväg hela vägen ner till Costa Meloneras som är det första målet på vår resa.
Vi är på en studieresa som är förlängd med några dagars semester. Fördelen med att jobba med golfresor är att vad som är semester och vad som är jobb kan flyta ihop en smula om man gillar att spela golf. Vi har som uppgift att spela tre golfbanor och ha ett antal möten och hotellvisningar. Vi kommer att ta den första uppgiften på blodigt allvar och verkligen maximera antalet golfrundor. Det blir lätt så när tre golfnördar reser tillsammans. Vi landar i Las Palmas redan klockan 13:50 på eftermiddagen. Även om vi tappade lite tid vid utlämningen av hyrbilen så väljer vi att åka direkt till Meloneras Golf istället för att checka in på hotellet. Det kommer att vara ljust några timmar till så varför inte slå några bollar på rangen? Efter ett par hinkar så hinner vi även spela några hål innan vi måste bege oss till hotellet.
Vi bor på det stora hotellet Lopesan Baobab som är ligger centralt i mycket populära Costa Meloneras. Det blir en relativt sen incheckning och vi bestämmer att vi möts i baren innan middagen som är bokad till klockan 19:30. Det uppstår lite förvirring då det finns flera barer förutom den som ligger i anslutning till receptionen. När vi väl är samlade så hinner vi med att njuta av en varsin god drink innan middagen och semesterkänslan börjar infinna sig.
Vi reser i månadsskiftet mellan november och december och det finns en hel del coronarestriktioner men egentligen inget som direkt påverkar semesterupplevelsen. Munskydd ska vara på när man går på stan och även när man går runt på hotellet. Det är däremot inget problem att ta av munskyddet när man sitter ner i sitt sällskap eller spelar golf. När vi besöker hotellets bufférestaurang har de löst problemet med alla som ska hämta sin egen mat på ett ganska enkelt men genialt sätt. Istället för stora uppläggningsfat så är all mat redan upplagd på portionstallrikar. Det är ganska passande för Spanien då man får en tapaskänsla när man har en mängd olika rätter på små fat på bordet. Precis som vanligt finns även kockar som steker kött, fisk och fågel efter ens behag. Buffén är omväxlande och bra även om man inte på samma sätt som tidigare själv kan botanisera bland alla rätter utan får det lite mer färdigförpackat. Ur ett coronaperspektiv är det viktigt att det inte kommer för många gäster samtidigt till restaurangen, detta gör att man alltid måste förboka vilken tid man ska äta.
Meloneras Golf – vår hemmabana
Vår första dag på plats väljer vi att gå upp tidigt och hänger på låset till frukostmatsalen. Målsättningen är att gå ut som första boll för dagen på golfbanan. När vi kommer till Meloneras Golf möts vi av en fantastisk soluppgång och en underbar känsla när dagens första solstrålar möter oss vid klubbhuset. Det är full aktivitet och det märks att det är coronatider då Cameron, som är klubbchef, själv kör ut golfbilarna till väntande spelsugna gäster. Normalt brukar Cameron ha en mer administrativ roll och men han förklarar att det minskade antalet gäster medför anpassningar.
Detta är inte mitt första besök på Meloneras så jag vet delvis vad som väntar och det är med viss tillförsikt som jag ställer mig på fösta tee. Det är en väldigt trevlig golfbana som är lätt att älska. Banan har egentligen två olika karaktärer där de första 9 hålen går mer inåt land och merparten av hålen kantas av ett oändligt antal palmer. Första gången jag spelade banan var strax efter att den hade öppnat, jag minns att de första nio hålen då kändes rätt så enkla. Man kunde vara hur yvig med drivern som helst då man alltid hittade bollen och fick ett hyfsat läge att slå upp mot green. Så är det inte längre, visserligen så hittar man bollen men palmerna har gått från att vara en tvärhand höga till fullvuxna träd sedan golfbanan öppnade 2006. Numera så är det viktigt att hålla sig på fairway eller åtminstone i semiruffen för att kunna få en bra vinkel in mot greenen utan att ha störande palmblad i vägen. Detta har gjort banan både bättre och tuffare. Meloneras är inte speciellt lång även om den ibland känns något längre än vad den mäter. De sista nio hålen är fantastiska då ett flertal av dessa gränsar direkt mot Atlanten. Det är svårt att inte hänföras av utsikten på hål 12, 13, 14 och 15 som alla spelas direkt utmed havet. Hål 12 är nog ett av de mest fotograferade hålen på Kanarieöarna då det verkligen känns som man slår rakt ut mot Atlanten. Meloneras Golf är en mycket omtyckt bana men även om trycket är hårt är de måna om sin golfbana som allt som oftast presenteras i ett oklanderligt skick. Vi enas ganska snabbt om att Meloneras är den perfekta turistbanan då man kan spela den hur många gånger som helst utan att ledsna på den.
Uppställning på första tee med säkert coronaavstånd. Längst till höger så har vi Martin som är vår golfvärd på plats.
Robert på tee nr 1 på Meloneras Golf
Det finns givetvis bättre bilder på hål 12 men så här såg det ut när vi var där...
Middag längs strandpromenaden
Lopesan Baobabs buffé må vara hur varierad och bra som helst men när man är på semester så vill man uppleva saker och ett sätt är att testa olika restauranger. En restaurang som Martin, vår golfvärd på plats, och även receptionen rekommenderade var El Churrasco. Vi fick höra att den var lite dyrare men väldigt bra. Det passade mig bra då jag vunnit dagens golf och därmed slapp vara med och betala kvällens nota. El Churrasco är kanske ingen restaurang för den utpräglade grönsaksälskaren även om det fanns vegetariska rätter på menyn. Här är det kött som gäller och det verkade de kunna då vårt kött var både mört och perfekt tillagat, sådär lagom blodigt. Efter ett par glas välsmakande Rioja så får man väl säga att vi var mer än nöjda. Det finns givetvis ett antal restauranger längs strandpromenaden och i området däromkring. Vi serverades riktigt bra tapas en av de andra kvällarna på en restaurang som vi valde utan några rekommendationer. Vill man däremot verkligen utforska det kanariska köket så måste man nog ta sig upp mot Las Palmas eller utanför de mest turistanpassade områdena. Även om allting inte alltid är så genuint spanskt så får man riktigt bra mat bara ett stenkast från hotellet. Under coronapandemin så är de flesta menyerna digitala och man läser av en QR-kod för att se vad som erbjuds. Många har även meny på svenska som kan vara lite förvirrande då översättningsprogrammen än så länge ibland håller usel standard.
Strandpromenaden med den ståtliga fyren i bakgrunden.
Solnedgång längs strandpromenaden i Meloneras
Det är långt ifrån svårt att få ett bord men det är ändå en del folk på uteserveringarna.
Stranden är enorm och minst 3 km lång.
Om ni tittar noga så ser ni att de är en del som badar även nu på eftermiddagen.
Anfi Tauro Golf – Von Hagges unika skapelse
Har man aldrig tidigare spelat en så kallad ökenbana blir Anfi Tauro både spännande och rolig upplevelse. Här möts man av vackert skulpterade fairways som kantas av wasteland som består av lavasand och mängder av kaktusar. Det känns som att Anfi Tauro är en helt ny golfbana då den är så spektakulär men vid receptionen så fanns det stora anslag rörande golfbanans 25-årsfirande. Golfbanan ligger inte alls långt från havet och man har även den blåa Atlanten i bakgrunden på några av hålen. Känslan är dock att man spelar i en dalgång i bergen. Robert von Hagge har verkligen fått fria händer och en relativt stor budget när han började mejsla ut bansträckningen. På hål 8 har man sprängt enorma mängder berg för att skapa en green som väldigt vackert ligger som i en amfiteater med bergväggar runt om. Det mest fotograferade hålet är nog hål 6 som är en fin par 3 hål och ett där man kan se havet i bakgrunden. Min personliga favorit som jag fullkomligt älskar är ett annan par 3-hål. Det är hål 13 som är ganska kort med en green som nästan hänger på klippkanten och det är otroligt vackert och utmanade. Som helhet är Anfi Tauro en fantastisk golfbana och är ett utmärkt komplement till den något mer traditionella Meloneras-banan. Mycket är bra på Anfi Tauro men tyvärr finns inget riktigt klubbhus utan bara en shop och reception vilket gör att man måste besöka något av lägenhetshotellen för att få något att dricka efter golfrundan. Då försvinner lite av helhetskänslan.
Detta är hål 6 på Anfi Tauro som kanske är den par 3:a där havet blir mest tydligt.
Anfi Tauro Golf
Inspel mot hål 8:a där greenen är insprängd i berget.
Tidig morgon och en del regntunga moln.
Hål 5 är ett av många hål på Anfi Tauro som har ett vackert greenområde.
Hål 8, på denna blid blir det tydligt hur greenen är insprängd i berget.
Gran Canaria utanför golfen
Alla vi som jobbar på Golf Plaisir gillar verkligen golf och kan vi spela 9 hål till så gör vi det. Kan vi spela 36 hål varje dag så är det ingen nackdel. Vi kan nog säga att vi efter en intensiv vecka nästan kan Meloneras Golf lika bra som vår hemmabana. Efter 189 hål plus de som spelades på ankomstdagen så kan vi nog på metern säga var alla bunkrar är placerade och var på fairway och green man bör placera bollen. Nu vet vi visserligen att de flesta av våra gäster kanske spelar på sin höjd 18 hål per dag och dessutom vill uppleva mer än bara golf. Visst är det skönt att ligga vid något av de fina poolområdena men från både Baobab och Villa del Conde så är det inte alls långt till de långa sandstränderna vid Maspalomas. Det är en mäktig strand som är 3 km lång. Gran Canaria är ungefär häften så stort som Gotland men har fyra olika klimatzoner. När man reser runt på ön blir detta tydligt då man går från i det närmaste ökenlandskap till frodig grönska på bara några minuter. Det finns en hel del vackra naturreservat där det blir tydligt hur varierad denna relativt lilla ö är. På Gran Canaria lockas många av både delfinsafari och dykning men vi avstår från detta och väljer att åka till Bandama Golf istället. Vi har en tanke att då även passa på att besöka Las Palmas som har en mysig stadskärna och bra restauranger.
Hotel Baobab har mångs trädetaljer vilket kanske inte är så konstigt då Baobab är ett afrikanskt träslag.
Det är många palmer och pooler på Hotel Baobab.
Bild som är tagen tidigt på morgonen, nästan innan solen gått upp, ser mycket fridfullt ut.
Hotel Baobab med ett av många fantastiska poolområden.
Det är inte långt till havet från Villa del Conde men för den som inte orkar gå ned till havet så har en av poolerna en egen sandstrand.
Hotel Villa del Conde går i lite mer traditionell spansk stil till skillnade från Baobab som går i afrikansk stil.
Bandama Golf – Spaniens äldsta golfklubb som grundades 1891
Golfklubben heter egentligen inte Bandama utan Real Club de Golf de Las Palmas men det stämmer att det är Spaniens äldsta golfklubb. Banan låg ursprungligen i vad som då var utkanten av Las Palmas och fick flytta på sig när staden växte. 1957 flyttade den till sin nuvarande plats och designades av Mackenzie Ross som även designat Maspalomas Golf på den södra delen av ön. Han kanske är mest känd för att designat Turnberry i Skottland, som nu bytt namn till Trump Turnberry. Klubbhuset är, som sig bör, väl inrökt och på väggarna visas långa listor av vinnare i olika klubbmästerskap sedan urminnes tider. När man granskar listorna noggrannare så ser man att mästerskapen har vunnits av många engelsmän initialt. På senare år är det är det familjen Cabrera Bello som har dominerat. Rafael Cabrera Bello är från Gran Canaria och en av Spaniens bäst rankade spelare. Systern Emma är också en mycket duktig golfspelare och har vunnit mängder med titlar i klubbmästerskapen.
När man kommer till första tee på Bandama är det lätt att bli något skeptisk. Första hålet är ett extremt kort par 4-hål som mäter någonstans mellan 195 till 220 meter beroende på vilken tee man spelar från. Jag är personligen en stor förespråkare av enkla öppningshål och jag går gladeligen därifrån med en birdie. Det var lite synd att jag förlorade hålet då en av mina kollegor lyckades göra en eagle. Greenen på tvåan har en makalös utsikt utöver havet och var man lite tveksam på första tee så känns det definitivt bättre nu. Det kanske just är det som är charmen med Bandama? Här blandas det friskt med bra hål, fantastiska hål och mer ordinära hål men alla har karaktär. Det finns något unikt med denna lite äldre, mer brittiska golfbana, jämfört med hypermoderna Anfi Tauro och traditionella men ändå moderna Meloneras. Vi gillar golfbanan och vi älskar lunchen för här får vi den mat som man kanske har lite svårare att hitta längs strandpromenaden i Costa Meloneras. Vi har spelat med Leif Svensson som har bra koll på vad man ska beställa. Det kanske inte är så konstigt då Leif tidigare drev hotellet som ligger på golfbanan och nu är ägare till Villa Bandama Golf som ligger på en bergshöjd med en fantastisk utsikt över golfbanan. Tapas efter tapas kommer in och vi bara njuter, bästa lunchen i mannaminne och även om vi spelar ytterligare 18 hål så är lunchen något som är bestående när man tänker tillbaka på Bandama Golf.
Fin och ganska tuff par 3:a med Bandamas ståtliga klubbhus i bakgrunden.
Bandama Golf har även en fantastisk utsikt in mot land.
Bandama Golf Hotel som ligger vägg i vägg med klubbhuset. Ytsikten är magnefik!
Greenen vid hål 2. Även om det vara lite molningt när vi vara där så är utsikten fantastisk.
Bandama eller Real Club de Golf de Las Palmas är spaniens äldsta golfklubb och grundasdes redan 1891.
På bilden ser ni Leif Svensson som driver hotellet Villa Bandama Golf. Hotellet är det som ni ser längs upp på toppen av berget i bakgrunden.
Inspel upp mot klubbhuset. Lite osäker på om det är hål 9 eller 18 då båda går upp mot klubbhuset.
Gran Canaria är en av sju större Kanarieöar och en av fem som har golfbanor. Kanske tillsammans med Teneriffa den som har det absolut bästa och bredaste utbudet men klimatet och stränderna har alla öarna gemensamt. Börja med att besöka Gran Canaria och Teneriffa, sedan Fuerteventura, Lanzarote och slutligen La Gomera. Faktum är att La Gomera inte är så dumt och kanske den ö som är minst exploaterad av turismen. Det finns visserligen bara en golfbana på ön men den är å andra sidan riktigt bra. Kanske är det dit vi ska åka på nästa studieresa?