Mallorca vs. Lissabon

Skillnaden mellan Algarve och Costa de la Luz längs spanska sydkusten är kanske inte så stor. Tittar man däremot på Mallorca och Lissabon så är det åtminstone golfmässigt stora skillnader. En tydlig skillnad är givetvis att Mallorca är en ö och allt vad det innebär och att Lissabon är en storstad. På Mallorca finns inte mindre än ett 20-tal golfbanor och endast ett fåtal är golfresorts med hotell på golfbanan. Lissabon med omnejd har också 20-tal golfbanor men upplägget är raka motsatsen och här har säkert hälften av alla golfbanor också ett hotell på golfbanan.

 

Golfbanorna

Mallorca, 0 – Lissabon, 1

Mallorca har några få toppbanor som Alcanada och Son Gual men runt Lissabon hittar man flera riktigt bra banor. Några av toppnamnen är West Cliffs, Praia D’El Rey, Oitavos Dunes och Penha Longa för att nämna några och faktum är att finishen ofta är lite bättre också på banorna runt Lissabon.

Maten

Mallorca, 1 – Lissabon, 0

Den spanske maten och även vinerna är generellt lite vassare en det portugisiska men i både Lissabon och Palma kan man även hitta fantastiska restauranger från alla världens hörn. Variationen på Spanska tapas känns lite mer roligare än den klassiska torkade torsken, bacalhau, som man kan få i 365 varianter.

Boende

Mallorca, 0 – Lissabon, 1

Det finns tusentals hotell på båda dessa resmål så det finns säker något för alla smaker men om man vill bo direkt på golfbanan så har Lissabon ett bredare utbud. Det som avgör till Lissabons fördel är de faktum att som golfare känns det bättre att bo på banan och åka till stan än tvärtom.

Atmosfär

Mallorca, 1 – Lissabon, 0

Det är något speciellt med öar och Mallorca har både storstadspuls inne i Palma, mysiga byar och fantastiska stränder. Faktum är att man skulle kunna sägas exakt samma sak om Lissabon med omnejd men favoriten blev ändå Mallorca.

Mest för pengarna

Mallorca, 0 – Lissabon, 1

Mallorca är nog lite lyxigare och det finns en liten jet-set klick som håller till på ön. Detta i kombination med en hel del penningstarka tyska turister gör nog att prisnivån är något högre på Mallorca även om det är marginellt. Greenfeen är också generellt lite högre på Mallorca än runt Lissabon och det är viktigt om man ska på golfresa.

Resultat

Mallorca, 2 – Lissabon, 3

Det blev väldigt jämt och man kan nog konstatera att det är två av Europas golfmetropoler. Vi struntade i några annars självklara kategorier så som flyg och väder då är svårt att avgöra vilken som skulle vara bättre. Vi kan dock konstatera att ingen kommer bli besviken oberoende vad man väljer då det är två högklassiga produkter. Det handlar till stor del om tycke och smak.

 

Läs mer om Son Antem, Mallorca

 

Läs mer om Praia D’El Rey, Lissabon

 

Läs mer om Aroeira, Lissabon