Cypern

- En ö, två länder och flera högklassiga golfbanor

För många soltörstande turister är badorterna Ayia Napa, Limassol, Larnaca och Pafos välkända resmål på Cypern. Men Medelhavets näst största ö erbjuder inte bara fantastiska stränder, utan även fem golfklubbar av hög internationell standard.

Text: Johan Kullenberg

Det var mer än 30 år sedan jag besökte Cypern senast. Det var ett par år innan den första golfbanan Minthis GC invigdes 1994. Det är med viss spänning som jag sätter mig i taxin utanför Larnacas flygplats, redo att utforska några av öns golfbanor. Vi inleder resan med att korsa gränsen mellan den grekcypriotiska och turkcypriotiska delen för att besöka Korineum Golf, den enda golfbanan på den turkcypriotiska norra delen av ön.

Sedan 1974 har ön varit delad och fram till 2005 var gränsen helt stängd. Numera går det dock smidigt att passera mellan öns två delar, så länge man har passet med sig. Vid gränsstationerna förekommer en hel del trafik, särskilt under helgerna när gränshandeln blomstrar. Många grekcyprioter åker över gränsen för att tanka bilen och handla billigare på den turkcypriotiska sidan. Konflikten mellan norra och södra Cypern är dock svårlöst och djupt rotad, något som skulle kräva en egen mindre uppsats för att reda ut.

Korineum Golf – Norra Cyperns enda golfbana

När vi anländer till Korineum Golf möts vi av Umut, vars familj äger både golfbanan och flera andra verksamheter. Det stora klubbhuset rymmer både hotellets reception, och rummen är belägna i radhusliknande längor på området. Vi checkar in och bestämmer med Umut att vi ska träffas för middag senare på kvällen. Eftersom det fortfarande är många soltimmar kvar, och trots den långa flygresan, tvekar vi inte att pegga upp på första tee.

Korineum Golf visar sig vara en mycket trevlig bekantskap. Banan är vackert belägen vid foten av de ståtliga Five Finger Mountains och erbjuder även en magnifik utsikt över havet. Det är en sån där lagom svår golfbana där man får sin beskärda del av utmaningar, men man behöver samtidigt inte konstant vara på helspänn. Det första hålet är ett tufft öppningshål och hål fyra är ett ännu tuffare par 3-hål där man ska slå över en ravin om man inte spelar klokt och undviker ravinen på högersidan. Det finns en hel del bra och väldesignade hål där man inte ska ha några problem så länge man ligger på fairway. Korineum Golf är en golfbana som inte har några direkta svagheter, vilket gör den mycket behaglig att spela från början till slut.

Kyrenia – familjär och mysig småstadskänsla

Prick klockan 19:00 möter vi Umut på parkeringen utanför hotellet och beger oss till den lilla hamnstaden Kyrenia. Staden är inte stor, men den stoltserar med en imponerande försvarsborg, en liten shoppinggata och en mysig strandpromenad med gott om uteserveringar. Det råder en familjär och småstadslik atmosfär där alla verkar känna alla – eller åtminstone verkar alla känna Umut.

Middagen avnjuts på en restaurang uppe i bergen. När vi anländer blir vi omedelbart visade till det finaste bordet, precis vid ett av panoramafönstren. Utsikten skulle förmodligen ha varit fantastisk om det inte hade varit becksvart ute, och det enda vi såg var vår egen spegelbild. Vi fick ett antal rätter som var mer influerade av det turkiska köket än det grekiska, men självklart serverades också den klassiska cypriotiska osten haloumi.

Ny golfbana designad av Olazábal

Vi hänger på låset till frukostmatsalen och spelar Korineum Golf ytterligare en gång före lunch. Det är ofta andra gången man spelar en golfbana som man lär sig uppskatta den ännu mer och Korineum är inget undantag. Umut har lovat att visa oss planerna för utbyggnaden av ytterligare 18 hål. Det visar sig att projektet är mer än bara i sin linda och den kände spanska storspelaren och numera golfbanearkitekten José María Olazábal är redan engagerad för att designa den nya golfbanan. Om den nuvarande banan ligger vackert så kommer den nya banan ligga om möjligt ännu vackrare, med hål som sträcker sig nästan hela vägen ned till havet.

Aphrodite Hills – Europatourbana

Vi återvänder till den grekcypriotiska sidan, där majoriteten av Cyperns golfbanor ligger. Den mest kända av dessa är Aphrodite Hills, som två gånger stått värd för DP World Tour. Under tourens besök blev hål 3 en riktig snackis där man från backtee var tvungen att maxa drivern, för att komma över en enorm ravin. Då spelades hålet hela 575 meter men som tur var så är det betydligt snällare från klubbtee från andra sidan ravinen. Annars är det hål 8 som är signaturhålet där man från tee får känslan av att greenen ligger på kanten mot det azurblå Medelhavet. Det är ett golfhål man bär med sig för resten av livet, oavsett resultat. På Aphrodite Hills finns en hel del spektakulära hål men även mer traditionella parkbaneliknande hål, vilket skapar en harmonisk blandning som passar både amatörer och proffs. Avslutningshålet har ett av banans få vattenhinder – en damm som ligger nära greenen, retfullt nära blickarna från klubbhusets trevliga uteservering.

Vi spelar även på Secret Valley, som ligger mer eller mindre bredvid Aphrodite Hills. Secret Valley är ett utmärkt komplement och vackert utlagd i en blomstrande dalgången. En slingrande bäck påverkar spelet på flera hål, vilket bidrar till banans strategiska utmaningar. Precis som Aphrodite Hills erbjuder banan vackra vyer, även om havet är mer i bakgrunden.

Aphrodite Hills – Lyx och förstklassig service

Aphrodite Hills är mer än bara en golfbana. Här kan man välja att bo på det 5-stjärniga hotellet, i toppmoderna lägenheter eller hyra villor runt golfbanan. Finishen är perfekt och hela anläggningen andas professionalism och effektivitet, vilket skapar en exklusiv känsla. På samma sätt som jag uppskattade det personliga bemötandet på Korineum, gillar jag den mer strikta och korrekta servicen på Aphrodite, där man direkt känner att man blir väl omhändertagen.

Cypern – En ö med otaliga anledningar att återvända

Efter några fantastiska dagar fyllda med golf, spa och tennis på Aphrodite Hills är det dags att avsluta vår resa. Under vistelsen har jag till och med börjat uppskatta den lokala drinken, cypriotisk Brandy Sour, även om den kanske inte är skäl nog att återvända. Däremot finns det många andra anledningar att återvända till Cypern – fler golfbanor att utforska, charmiga småstäder och historiska platser som Pafos, som finns med på UNESCO världsarvslista. Och förstås, sandstränderna och öns imponerande 340 soldagar per år.