Thracian Cliffs är ett skolexempel på hur man skapar en internationell golfresort av toppklass. Konceptet är beprövat och består av några fundamentala grundpelare – en toppbana designad av en gammal storspelare med ett internationellt renommé, ytterligare minst två golfbanor av hög kvalitet och närhet till havet.
Av Johan Kullenberg
Vidare spetsat med en eller två stortävlingar och några internationella utmärkelser, flera olika boendealternativ och ett exklusivt Spa. Det bör även finnas en variation av olika restauranger som erbjuder allt från lokala specialiteter till ett brett internationellt kök. Thracian Cliffs har alla väsentliga beståndsdelar som krävs, frågan är om Bulgarien verkligen kommer kunna konkurrera med etablerade golfnationer som Skottland och Spanien?
Det är med viss spänning som jag skumpar fram på de slitna och slingriga vägarna. Det tar en dryg timme att åka från Varnas lilla flygplats till det som lanserats som ”The Signature Golf Coast”. Thracian Cliffs ligger direkt utmed den delen av Svarta Havskusten som heter Cape Kaliakra. Det är här som de förmögna Sofiaborna har sina landställen, långt från det beryktade Sunny Beach och allt festande.
Thracian Cliffs är egentligen en av tre resorter som ligger mer eller mindre vägg i vägg med varandra. I och med att Thracian Cliffs fått så mycket publicitet som en av Europas hetaste golfbanor så glömmer man lätt att det finns tre banor i området. Gary Player har varit väldigt engagerad i projektet och ritat både Thracian Cliffs och Black Sea Rama. Den tredje golfbanan är designad av den alltid lika populära walesaren Ian Woosnam. Det har verkligen inte saknats pengar när man startat detta enorma projekt och pengar har spenderats. När Thracian Cliffs var mer eller mindre klar för att öppna så ville Gary Player skapa en ny tee ute i havet. Det dundrade ner 100-tals lastbilar med krossten och 80 miljoner kronor senare så hade han sin tee ute i havet.
Lighthouse Golf – en klassisk resortbana
Detta var den första golfbanan som byggdes och öppnade redan 2008. Ian Woosnam är känd för de flesta som Ryder Cup-kapten och som en muntergök. Han fick förtroendet att rita den första kommersiella golfbanan längs Svarta Havskusten. Han har tidigare designat en golfbana i Bulgarien med mycket gott resultat och det var säkert en bidragande orsak till att han blev anlitad. Lighthouse är definitivt ingen dålig golfbana men står sig slätt om man jämför med de andra två banorna. Nu behöver man alltid en lite snäl – lare golfbana på varje resort, där man kan slicka såren efter att blivit förnedrad på någon av de andra lite tuffare golfbanorna. Det finns en hel del charm i hur banan är utlagd och det finns några riktigt fina hål. Det mest spektakulära är Lighthouse fantastiska vackra Halfway House som ligger nästan på kanten mot Svarta Havet.
Black Sea Rama – underskattad liten pärla
Black Sea Rama är en underbar golfbana som 2009 blev utnämnd till Europas bästa nybyggda golfbana. Black Sea Rama ligger som Lighthouse på platån ovanför Thracian Cliffs och området är egentligen ganska platt. Det har schaktats enorma jordmassor för att skapa en golfbana som går i stadium-stil med stora kullar som skiljer hålen åt. Hål 4 är ett bra exempel på de fina greenområdena, där en damm går längs stora delar av fairways vänstersida och greenen är uppbyggd på en halvö och kantas av en snygg mur. Det är egentligen först på hål 17 och 18 som man får en havskänsla. 18:e hålet är ett grymt utslagsgivande par 3-hål som inte kommer att göra någon besviken.
“You will not find a golf course like this anywhere else on the planet.”
Gary Player om Thracian Cliffs
Thracian Cliffs – en av världens vackraste golfbanor?
Detta är utan tvekan den mest spektakulära golfbana som jag spelat och dessutom ruskigt bra. På Thracian Cliffs är det lättare att peka ut något lite sämre hål än att försöka sig på att välja ut det bästa. För de flesta av hålen skulle kunna vara signaturhål på vilken annan bana som helst. Själva ser de nog hål 6 som signaturhålet. Det är ett makalöst vackert par 3-hål där man står 40 meter ovanför greenen som ligger insprängd mellan berget och havet. Personligen tycker jag inte att det är det bästa hålet då jag aldrig kan välja rätt klubba när det blir för stora nivåskillnader. Det 7:e hålet är det med Gary Players bekostade tee ute i havet. Det är snyggt men jag förstår inte varför det skulle kosta 80 miljoner att bygga. Det går inte speciellt långt ut i havet och det verkar inte heller vara särskilt djupt. Jag får senare veta att den stora kostnaden var att en armada med lastbilar körde tvärs över golfbanan och krossade både dränering och bevattning. Gary Player menar att detta är den vackraste bana han spelat och den enda där man kan se havet från samtliga 18 utslagsplatser. Personligen är jag mest imponerad över att han lyckats rita en bana som är extremt spektakulär utan att den blir ospelbar eller för svår. I princip alla hål är bedövande vackra och är även bra golfhål. Visst kommer man att slå bort en del bollar första rundan men man lär sig snabbt när man ska spela säkert eller ösa på för fullt.
Det finns inget traditionellt 5-stjärnigt hotell på Thracian Cliffs som det gör på Lighthouse. Thracian Cliffs är byggt som en by med väldigt påkostande lägenheter och små torg där man finner restauranger och barer. Det är smakfullt och håller hög 5-stjärnig standard. Det finns givetvis ett påkostat spa men det saknas en stor inomhuspool vilket skulle varit skönt att simma i efter att ha tampats med Gary Players mästerverk.
Även om jag med glädje kunnat stanna på Thracian Cliffs hur länge som helst och bara njuta av boende och golf så bestämmer jag mig för att åka till kuststaden Balchik, 20 minuter bort. Min taxichaufför Ivo Ivanov visar sig vara väldigt trevlig och pratsam. På bra engelska berättar han stolt och emellanåt med viss ironi om olika byggnader och sevärdheter. Balchik är inte våldsamt stort men är en stad i förändring. Nya hus blandas med fula hyreshus som byggdes av ryssarna. Ivo bor själv på tredje våningen i ett av hyreskomplexen från Sovjettiden. Enligt Ivo så är standarden under all kritik och utseendemässigt får de stora delar av det svenska miljonprogrammets förorter att framstå som rena lyx resorter. Vi åker ner till strandpromenaden som har ett koppel av restauranger och butiker som säljer krimskrams och souvenirer. Jag beställer en öl och Svarta Havsmusslor och det är både gott och billigt, solen skiner och det är en hel del människor som strosar längs kajen. Efter ett tag så ringer jag Ivo som på vägen hem visar upp allt från botaniska trädgårdar till polishuset. Jag får lära mig en hel del om Bulgariens historia och allt är trevligt tills vi kommer in på Eurovisonsfestivalen. Ivo vägrar att titta på sådant skräp efter att Conchita Würst vann. Han finner sig snabbt och skickligt när han märker att jag har en liberalare inställning. – Vi har gått från kommunism till kapitalism och det tar ett tag innan jag klarar fler omställningar, säger Ivo. Han övergår sedantill att lovorda golfturismen som är bra för hela regionen. Vi får behålla vår vackra kust och slipper stora billiga All Inclusive-hotell. Snart sätts spaden i jorden för en fjärde golfbana, då de äntligen fått alla tillstånd klara. På sitt ironiska sätt så påpekar han att i Bulgarien så räknar man inte sidorna när det gäller tillstånd utan antalet kilo de väger.
Kommer The Signature Golf Coast att lyckas?
Golf och servicemässigt så håller verkligen Thracian Cliffs eller the Signature Golf Coast internationell standard, men de hade nog inte räknat med hur traditionsbundna golfare är. Många har inställningen att golf ska spelas på de Brittiska öarna eller möjligtvis på lite varmare breddgrader längs Algarvekusten eller varför inte Spanska solkusten. Hur bra Thracian Cliffs än är så finns det alltid en önskan om värme eller golfhistorik och sedan ska det helst också gå att flyga smidig. Det är få städer som har direktflyg till Varna och vi svenskar är lyckligt lottade som har en charter under golfsäsongen. För den som vill testa något nytt så är definitivt Thracian Cliffs ett alternativ till den lite mer traditionella golfsemestern till Spanska solkusten.