Studieresa – Praia D’El Rey / West Cliffs

”Praia D’El Rey / West Cliffs”

Våra säljare åker löpande på olika studiebesök för att vara helt uppdaterade på de resmål som vi har i vårt program. Varje år är det dock en resa som skiljer sig åt och det är den stora studieresan som personal från våra kontor i hela Skandinavien gör. I år gick denna resa till Praia D’El Rey. Det var långt ifrån någon slump att vi åkte just till Praia då det är en toppdestination som inte stagnerat utan utvecklats drastiskt det senaste året. Redan 2007 utnämndes Praia till Europas bästa golfresort och nu 2018 fick den nya banan West Cliffs det prestigefyllda IATGO priset för bästa nya golfbana.

 

Lissabon_Praia-del-rey_golf

Praia D’El Rey
Det är lite förvirrande med ett resmål som heter Praia D’El Rey som har två banor varav den ena också heter Praia D’El Rey och den andra West Cliffs. I framtiden så kommer det att vara två olika golfanläggningar, dock med samma ägare. I West Cliffs finns redan ett 5-stjärnigt hotell inritat på området. Det är kul att se att bara för att man investerar enorma summor i West Cliffs så har man inte åsidosatt huvudanläggningen Praia och Marriott-hotellet. Hotellet har genomgått en ansiktslyftning med helt nyrenoverad bar och à la carte restaurang. Golfmässigt har de inte heller legat på latsidan. Rangen har delvis byggts om och blivit betydligt bättre. Banan har ett antal år på nacken och håller verkligen bästa möjliga kvalitet.

 

Flera olika typer av boende!
Hotellet är egentligen ett ganska klassiskt Marriott hotell med strandläge. Det finns även flera olika typer av lägenhetsboenden i vad man kallar Beach och Sea-front. Det man kan uppleva som lite besvärligt är att oberoende var man bor så kan man ha behov av transport. Hotellet ligger närmare 1 km från Praias golfbana och från lägenheterna så är det ytterligare någon km till banan. Bor man i de trevliga lägenheterna så har man en mindre affär och även en riktigt trevlig restaurang på gångavstånd men ska man äta på hotellet så är det shuttlebus som gäller. Oberoende var man bor så är det minst 10 minuters transfer till West Cliffs. Fördelen är att det funkar förvånansvärt bra med shuttelbus-transporterna.

 

Praia D’El Rey GC mot West Cliffs GC?
De flesta på säljavdelningen var extremt spända på West Cliffs. Redan ett år efter att banan öppnade så har den klättrat högt upp på olika rankinglistor och har i branschen varit omtalad som något alldeles extra. Praia D’El Rey är ett säkert kort med några fantastiska hål längs den dramatiska kusten. Frågan är vilken som är bäst?
Så här tyckte våra säljare…

Jonas Andersson hcp 7
Äldst är i detta fall bäst så jag röstar utan tvekan på klassiska Praia. Det är möjligt att West Cliffs har fler spektakulära hål och även fler vyer över havet men på Praia har man 13, 14 och 15 som slår allt…

Marcus Andersson hcp 27
Jag hade golfmässigt en tung vistelse och slog bort en hel del bollar. För mig är West Cliffs för svår från någon av de tees som är över 5500 meter. Visst kan jag njuta av utsikten och de fina par 3:orna men i övrigt så blir det för svårt. Praia är som alla toppbanor även den ganska svår men mer omväxlande med tre olika typer av karaktär -skogs, – park och seasidebana över 18 hål.

 

Mathias Seppänen hcp +1
West Cliffs är definitivt min favorit men välj tee med omsorg. Jag var kanske lite övermodig och valde att spela banan på tok för långt och svårt. Tag hellre ett steg fram, banan inte blir sämre av att spelas kortare. Det finns många extremt bra och vackra hål men också två hål som jag tycker var lite tveksamma designmässigt. Praia är inte långt efter men West Cliffs var ett strå vassare.

Erik Bengtsson hcp 5
Jag tycker helheten och att banorna kompletterar varandra är det som tillsammans ger mig en fantastisk golfupplevelse. Det är få golfresorts som har två så bra golfbanor och vill man mot förmodan spela ytterligare golfbanor ligger Royal Obidos och Bom Sucesso bara att stenkast bort.

Övergripande kommentarer från sälj-teamet
Det var några intensiva dagar men väldigt värdefulla och nyttiga. Att ha varit på plats är otroligt viktigt i konversationen med våra slutkunder. När vi är på studieresa så tror de flesta att det är semester bara för att vi spelar golf. Ska man sälja golfresor så är golfbanan otroligt viktig, men vi ägnar också väldigt mycket tid till att titta på olika rumskategorier, gym, spa, restauranger och andra faciliteter som hör till anläggningen. Nätverkandet är extremt viktigt då detta är en bra chans att lära känna de personer på destinationen som vi ringer till och mailar till löpande under säsongen. Just denna resa var lite speciell då alla var med och även våra kolleger i Danmark och Norge. Den enda plumpen i protokollet var att Mattias Seppänen var nära att vinna den prestigfulla golftävlingen men slutade tvåa efter särspel mot Michael från Protours och Niklas från produktionsavdelningen.