Mattias Damberg om höstens golfresor

Golf Plaisirs säljchef Mattias Damberg reflekterar över höstens och vinterns golfresor. Resandet generellt har kommit igång igen men för många har det inte blivit någon golfresa på ett tag i och med pandemin. Vi märker att det är många som har frågor om vad som kommer att hända med priser, platstillgång, resmål och tryggheten om något händer.

Hur har det minskade resandet påverkat kvaliteten på golfbanor och hotell?

Vi har haft en hel del resenärer, även under pandemin, och de flesta golfbanor har klarat sig väldigt bra. Det finns givetvis undantag där man inte haft de ekonomiska förutsättningarna att hålla anläggningen i perfekt skick. Det finns även exempel på anläggningar där man under pandemin endast haft 18 av 36 hål öppna. Ett av hotellens största problem har varit den minskade rörligheten och därmed svårighet att hitta ny hotell- och säsongspersonal. Vi har även fått signaler om att det är många säsongsanställda som valt andra arbeten under pandemin och nu inte återvänder till branschen. Därmed finns en liten risk att servicenivån påverkas då det är fler nyanställda som inte har den erfarenhet och känsla som krävs för att ge en fullgod service.

Vad händer med priserna nu när oljepriserna är skyhöga, ökad inflation och en svag krona?

Vi får nog räkna med att det på sikt blir dyrare att resa över lag och golfresor är tyvärr inte undantaget. Vi skönjer kommande prisstegringar på flygresor, hotell, golf, transporter och övriga tjänster över tid. Golf Plaisir har flera långtidsavtal på flyg och hotell där prisnivån fortfarande ligger kvar på liknande nivå som innan pandemin. Efterfrågan på höstens resor är redan väldigt hög och därför blir det en fördel att boka tidigt då det sannolikt blir dyrare att boka sin resa när våra kontraktsplatser är slut och vi måste göra en förfrågan på extra volym till dagsaktuella prisnivåer.

Vad händer om det blir en ny pandemi till hösten eller vintern?

Bokar man sin resa med Golf Plaisir kan man alltid känna sig trygg. När reseavrådan kom i samband med pandemin följde vi resevillkoren och betalade tillbaks alla pengar till våra kunder. Jag tycker att det visar att vi är en trygg och seriös arrangör som följer resevillkoren. Vi hoppas naturligtvis att vi ska slippa nya vågor av Covid-pandemin men tror samtidigt att vi behöver lära oss att leva med att det krävs att man med jämna mellanrum fyller på sin vaccindos och att förutsättningarna att resa ändrats till följd av pandemin.

Hur stor är efterfrågan – kommer det att vara fullbokat eller sista minuten?

Mycket talar för att många resor kommer vara fullbokade till hösten. Det finns ett uppdämt behov av att resa, inte bara från Norden utan från hela Europa. Detta behov kommer naturligtvis att dämpas något om priserna går upp kraftigt men det är också kopplat till ett kapacitetsproblem. Varken SAS, Norwegian eller de nya flygaktörerna på marknaden, flyger med samma volymer som innan pandemin och när lägre kapacitet möter hög efterfrågan brukar normalt sett prisnivån gå upp. Detta ser vi redan nu inför hösten på många av de populära och traditionsenliga golfresmålen.

Var kommer golfare att resa?

Under sommarmånaderna är det sannolikt många som vant sig vid att resa runt i närområdet och utforska alla fina golfbanor som vi har i Sverige och våra grannländer. De som ger sig iväg på lite längre resa under hösten kommer sannolikt i första hand resa inom Europa. Att Spanien och Kanarieöarna kommer vara populärt är nog ingen överraskning eller vild chansning men jag tror även att Dubai och möjligtvis Nordafrika med Egypten och Marocko kan vara på väg tillbaka men det beror naturligtvis till stor del av utvecklingen kring pandemin.

Vad är fördelen med att resa med Golf Plaisir?

Med den omvärldssituation vi har just nu skulle jag säga att tryggheten är den absolut viktigaste faktorn. Vi har de ekonomiska resurserna att klara ytterligare en pandemi, om det skulle vara så illa. Drygt 30 års erfarenhet av att arrangera golfresor och det faktum att vi har våra egna golfvärdar på plats som tar hand och sprider glädje bland våra gäster på plats, är en annan stor trygghetsfaktor.

Var skulle du själv åka till hösten?

Jag har flera olika favoriter men Costa Navarino sticker ut och känns som ett förstahandsval nu när de färdigställt sina två nya golfbanor på Navarino Hills. Det är få golfdestinationer i Europa som växer i nuläget men just Costa Navarino är undantaget, vilket känns väldigt spännande.
En annan favorit jag gärna skulle återvända till i höst är Praia D’El Rey i kombination med West Cliffs, nordväst om Lissabon. Ett riktigt bra och läckert hotell på en unik plats med härlig och utmanande golf.