Lyx och kvalitet på Costa Navarino

Costa Navarino ligger bara en halvtimme från den lilla flygplatsen i Kalamata på det grekiska fastlandet. Kalamata är mest känt för sina fantastiska oliver som med viss rätt anses vara godare än några andra oliver i hela världen. Här finns även fantastiska stränder och charmiga grekiska byar som inte är så hårt exploaterade av turism, som många av de vackra öarna i den grekiska arkipelagen.

Det första man ser när man anländer till Westin Costa Navarino är en staty av en golfare. Det är inte någon av de två kända golfbanearkitekterna Bernhard Langer eller Robert Trent Jones Jr, utan den grekiske skeppsredaren Vassilis Constantakopoulos som grundade Costa Navarino. Det är en fin liten historia runt skapandet av Costa Navarino. Vassilis gjorde sig en förmögenhet som skeppsredare och blev på äldre dar även en hängiven golfare. Hans arv till sin hemort skulle bli en högklassig semesteranläggning med tillhörande golfbanor. Under ett antal år så köptes det land av bönderna och olivodlarna i trakten. Det ryktas om att det var tusentals olika köpekontrakt då marken genom århundranden ärvts och delats upp på mindre och mindre enheter. Den tidskrävande proceduren att införskaffa landytan och i det närmaste tonvis med dokument för att få alla byggnadstillstånd, gjorde att projektet drog ut på tiden. Det tog så pass lång tid att det till slut blev en kamp mot klockan då Vassilis både blev äldre och hade en sviktande hälsa. 2010 stod golfbanan färdig och Vassilis kunde bevittna den storslagna öppningsceremonin några månader innan han gick bort i början av 2011. Costa Navarino är nu ett flaggskepp värdigt en skeppsredare av Vassilis kaliber.

 

 

Detaljerna gör Costa Navarinos helhet

Man brukar säga att det första intrycket alltid är avgörande och här får man ett kungligt välkomnade utan att det går till överdrift. Westin hör till hotellkedjan Sheraton och håller högsta internationella klass. Här har arkitekterna ansträngt sig och lyckats skapa en grekisk känsla vilket gör att Costa Navarino är något mer an bara ett högklassigt 5-stjärnigt hotell. Den grekiska atmosfären förstärks av den lilla artificiella byn som man skapat som har ett antal restauranger och mindre butiker. Stranden ligger precis nedanför hotellet, men här har man också satsat hårt på många poolområden och en gedigen spaavdelning. Som sig bör på en riktig golfanläggning kan man sitta på terrassen med sin paraplydrink och vila ögonen på de som kämpar på det 18:e hålet.

The Dunes Course – en internationell toppbana

Namnet Dunes får man nog säga är lite missvisade då det inte finns några stora områden med sanddynor på banan även om havet och sandstranden ligger nära. Nu finns det förmodligen tusentals så kallade linksbanor som inte ens ligger vid havet, så varför inte kalla banan Dunes? Det är verkligen en väldesignad golfbana och det är den första så kallade ”signature golf course” i Grekland. Designer är ingen mindre än den dubble US Masters-vinnaren och Ryder Cup-kaptenen Bernhard Langer. Banan är utlagd bland oliv- och citrusodlingar och flera hål går längs en liten flod som slingrar sig genom banan. Ett av många potentiella signaturhål är absolut hål 2. Panoramautsikten från tee ned mot havet gör detta par 4-hål till något alldeles extra. Vad är det som gör att man alltid väljer ett hål med utsikt över havet som signaturhål om det är möjligt? Nu är hål 2 riktigt bra men det finns många andra fantastiska golfhål. En sak som jag gillar med golfbanan är att man har fem stycken par 3-hål och fem stycken par 5-hål. Detta gör att den långtslående kan få några bra birdiechanser och den med lite högre handicap ofta kan få bra med poäng på par 3-hålen.

The Bay Course – kan det bli så mycket vackrare?

Efter en kort busstur med hotellets shuttleservice kommer man till det nybyggda klubbhuset på The Bay Course. Här har man en makalös utsikt över Costa Navarino-bukten från 14 av de 18 hålen. Hål 4 och 5 sticker ut genom att de spelas direkt längs havet. Det är så fantastiskt vackert att det emellanåt kan göra att man tappar fokus på golfen. Det är just fokus som krävs för att bemästra The Bay Course då den har sina svårigheter även om den inte är så lång. Systerbanan The Dunes Course mäter över 6000 meter från back tee och The Bay Course är bara beskedliga 5614 meter och endast 5232 meter från gul tee och 4408 från röd tee. The Bay Course är ett bra exempel på hur god design inte behöver betyda superlånga banor, som kräver att man konstant snittar en bra bit över 200 meter med drivern, för att vara utmanade och rolig att spela. Namnkunnige och välrenommerade Robert Trent Jones Jr har verkligen lyckats skapa något extra som uppskattas av hotellets golfande gäster.

Vad händer med skeppsredarens plan?

Vassilis masterplan inkluderade inte mindre än fem golfbanor och fyra olika hotell. Nu är det en ny generation som tagit över och driver projektet vidare. Ytterligare två golfbanor är redan påbörjade och designade av den spanska golfikonen José-Maria Olazabal. Det ska även byggas ett golfhotell i anslutning till Bay Course. Frågan är om inte Vassilis tidigt förstod att nyckeln till framgång är att fylla hotellen även under lågsäsong. Det gäller att locka med något som gör att gästerna inte bara kommer några veckor under högsäsong. Vill man förlänga säsongen så är golf perfekt men på Costa Navarino har man givetvis även satsat på vandring, cykling, kultur, mat och spa.

Det faktum att man vägrar tumma på kvalitén gör att gästerna utan problem kan återvända år efter år till detta paradis. Det som gör Costa Navarino unikt är att även när anläggningen står färdig kommer gästerna fortfarande kunna hitta sin egen lilla badstrand som är i det närmaste folktom. Framtidens lyx är när man inte behöver dela sin upplevelse med andra och det kommer att särskilja Costa Navarino från andra golfresmål.

 

Fakta som du kanske inte kände till om Costa Navarino:

  • En av de första säsongerna av den populära TV programmet Mästarnas mästare spelades in här.
  • The Dunes Course var en av få Europeiska banor som man kunde spela på Tiger Woods spelet för Playstation.
  • Man får inte fälla olivträd så de har flyttats och planterats om för att skapa fairways.
  • Costa Navarino har sitt eget ekologiska vin och olivolja.
  • Voidokilia-stranden anses vara en av världens vackraste stränder och ligger 6 km från hotellet.
  • 2017 fick Costa Navarino det mycket prestigefyllda priset från IAGTO Awards: Golf Resort of the year.

Golf i Grekland

Golf är fortfarande en liten sport i Grekland och det finns totalt sju golfbanor. De ligger utspridda på olika öar som Korfu, Rhodos, Kreta och på fastlandet i Aten, Kalamata och Thessaloniki. Kvaliteten på golfbanorna är väldigt skiftande. Crete Golf Club på Kreta är den enda som kan konkurrera med Costa Navarino när det gäller kvalitet.

 

 

Läs mer om Costa Navarino