Historiens vingslag på Costa Navarino

Skribent: Jussi Evinsalo

 

På Costa Navarino spelas golf i en fantastisk miljö på banor i världsklass. Upplevelsen förstärks av områdets imponerande historia. Tidigare har du bara läst om den, nu kan du vara mitt i den. Och spela golf.

 

När du spelar de välskötta golfbanorna The Bay Course, Navarino Hills, International Olympic Academy Golf Course och The Dunes Course kan du verkligen säga att du spelar mitt i historien. En liten dykning i historieböckernas sidor innan du spelar gör upplevelsen mångfacetterad. Navarinobukten glittrar turkos och lockande i morgonsolen. För nästan 200 år sedan avgjordes Greklands öde i den bukten. Tanken är otrolig, och fantasin försöker ta över. Du kan nästan höra kanonernas mäktiga dån i öronen, men ljudet från drivern låter lite annorlunda och du väcks åter ur dina drömmar. Kontrasten mellan dåtidens krig och elände med dagens frodiga och fantastiska golfbanor är häpnadsväckande.

Den 20 oktober 1827 var en historisk eftermiddag då Storbritanniens kungliga flotta, Frankrikes flotta och Kejserliga ryska flottan seglade i riktning mot Navarinobukten. Där väntade det Osmanska rikets flotta, redo för en ödesdiger konfrontation. Greklands frihetskamp startade år 1821 på Peloponnesos och nu hade den nått ett avgörande skede. Kanonernas dån och rökmoln fyllde bukten när hundratals järnrör avfyrade sina dödliga kulor mot fienden. Hela 78 osmanska flottfartyg låg förankrade i bukten, men efter striden återstod endast åtta sjödugliga skepp. På den osmanska sidan rapporterades att flera tusen soldater hade förlorat sina liv. I den här kritiska stunden segrade de allierade i striden, och resultatet blev att Grekland äntligen kunde säkra sin frihet och självständighet. Detta var en viktig vändpunkt i historien som skulle komma att påverka regionen och det globala politiska landskapet under lång tid framöver.

År 602 f.Kr hade Periander av Korinth en idé att gräva en kanal genom Peloponnesos för att förbinda Korintiska viken med Saroniska bukten, vilket skulle förkorta båtvägen med upp till 185 sjömil (ca 340 km). Det dröjde dock ända till år 1893 innan Korinthkanalen blev färdigställd. I och med denna kanal är denna halvö nu i praktiken egentligen en ö, då det nu finns vatten på öns alla sidor. Här på Peloponnesos finns även gott om sportslig historia. Här hölls nämligen de olympiska spelen vart fjärde år mellan 776 f.Kr. – 393 e.Kr. Spelen satte tillfälligt stopp för krig och konflikter då vapenvila rådde under evenemanget. Vinnarna av de antika olympiska spelen var firade hjältar i sina hembyar och badade i ära. Och det har inte förändrats.

Det nuvarande Greklands konturer ritades på Navarinobukten på 1800-talet. Landets första huvudstad (1830-1834) var Nafplio, som ligger i östra delen av halvön. Peloponnesoshalvön har varit bebodd sedan paleolitisk tid, cirka 100 000 f.Kr. Under bronsåldern var detta kärnområdet för mykensk kultur (1700-1050 f.Kr.). Förutom Mykene var viktiga centra på den tiden bland annat Aten och Pylos. Än i dag kan man se spår från den tiden, bland annat i det arkeologiska området för Nestors (Pylos) palats. Det är bara en kort resa på cirka sju kilometer från hotellet till palatset.


”Många fiendeskepp har mött sitt öde i slottets kulregn.”


Den nuvarande staden Pylos grundades 1829. International Olympic Academy Golf Course ligger precis vid stadens gräns. Staden har byggts utanför NeoKastron (nya slottet). Slottet, byggt år 1573, är fortfarande en imponerande syn, särskilt när man ser det från havet. Slottets strategiska läge vid ingången till Navarinobukten har varit av stor betydelse, och byggplatsen är lätt att förstå. Många fiendeskepp har mött sitt öde i slottets kulregn. Fästningarna har också haft en viktig roll i områdets försvar tidigare. Som bevis på detta finns det en gammal fästning som byggdes av frankerna (på 1200-talet) inte långt från hotellet. Från den fästningen, som ligger 200 meter över havet, får man en fantastisk utsikt över havet och fastlandet.

När det finns fyra världsklassbanor att spela på och omgivningen är fylld med fascinerande inslag av historien kan det kännas som om tiden rinner iväg. Dussintals sandstränder lockar och doften från tavernor kittlar sinnena. De närliggande vattenfallen får vänta till nästa gång. Middagen är avnjuten i lugn och ro efter en härlig dag och solen har gått ner bortom Joniska havet. På semestern har du ingen brådska någonstans och en avkopplande promenad längs stranden lockar till att stanna på en lokal bar. Havet ser mörkt ut och en mild bris från bergen känns behagligt sval. Ett glas rött vin med Kalamáta-oliver är en utmärkt efterrätt efter middagen och det sätter pricken över i på en perfekt semesterdag.

 

 

Avstånd från Westin Costa Navarino (med bil):
Nestors palats 7,5 km
Gamla slottet 11,5 km
Pylos stad 16 km
Nya slottet 16 km
Olympia 97 km
Náfplio 183 km
Korintkanalen 202 km