Halvtid för golfresetouren

Vad vore julen utan tomten, vad vore ungdomen utan den första förälskelsen, vad vore golfhistorien utan Tiger, vad vore Argentina utan Messi, och ja, vad vore sommaren utan Golf Plaisir Resetouren? Den har blivit en så självklar del av den här underbara tiden vi har i Sverige från maj till september att ingenting skulle kännas rätt utan den. Vi packar tourbilen tidigt i maj, lika förväntansfulla som skolbarn med syrener i handen som ser fram emot ett långt sommarlov. Bilen är fulladdad med säsongens priser och vi ger oss ut på de svenska vägarna, upptäcker de där små smultronställena som man aldrig i sin vildaste fantasi skulle ha tänkt på att åka till annars – de där platserna man inte ens visste fanns.

Vägarna är långa och timmarna många, men det gör inget för det är inte bara målet utan resan som gör skillnad. Och den här resan, den är så mycket – den är som den största godispåse med blandat svenskt lösgodis man kan tänka sig. Karamellerna består av de underbara nya och gamla Golf Plaisir-gästerna vi för en gångs skull får träffa på hemmaplan, där de stolt skryter om sin bana som vi glada får bevittna i tävlingens glans. De otaliga tävlingsledare som ställer upp och brinner för sin klubb, de små mysiga bed and breakfasts längs vägen som serverar sin alldeles egna rabarberkompott från sin trädgård eller must från gården. De små vikar, sjöar och stränder där man överallt kan stanna efter vägen och svalka sig när det blir för varmt (och det blir ofta varmt!). Vi har denna underbara natur och fantastiska allemansrätt i vårt avlånga land. De goda hembakta kakorna på de små gårdscaféerna där getter, får och hästar betar.

Allt detta från det att den första blomman börjar titta fram som ett tecken på att nu, nu är våren här. Vi beger oss ner mot Skåne där greenerna är lite grönare och grönskan hunnit längst. Spelarna har dammat av klubborna och är lite rostiga inför årets första tävling, men sedan spritter och bubblar det både i naturen och hos spelarna ju längre in i säsongen vi kommer. Vi når zenit och besöker klubbarna under deras golfveckor, där man verkligen märker att spelarna har gått in i semestermode. En härlig blandning av total avslappning och den typiska semesterfeststämningen smittar av sig på oss själva så mycket att vi märker att vi spelar ”Sommartider hej hej” pumpande ur bilstereon när vi åker från en tävling till nästa.

Sen kommer tiden då människor börjar gå tillbaka till jobbet efter semestern, blommorna börjar vissna och färgerna skiftar, och hösten kommer med stormsteg, vacker och ståtlig med sin färgsprakande eldsliknande bringa. Ja, då är många banor faktiskt som finast. De uppe i Norrland har växt till sig rejält, energin har lagt sig efter sommaren men termometern visar ändå kortärmat. Naturen går in i ett stilla lugn med en otrolig färgpalett, barnen är tillbaka i skolan, och det är ett skönt lugn där man njuter av varenda runda denna säsong har kvar att erbjuda.

Men idag när jag skriver denna text har vi mycket kvar. Vi har bara nått halvtid. Ni som ser på fotboll vet hur mycket som kan hända i andra halvlek. Eftersom vi är med hela vägen från början till slut, från söder till norr, finns det fortfarande massa tid kvar. Vi hoppas att ni gör som vi: packa bilen, släng i klubborna och upptäck något smultronställe på vägen och prova en härlig bana med chans att vinna golfresan till hösten som bär iväg till Costa Navarino i Grekland. Här kan vi snacka inte bara smågodis utan en riktig pralin om vi fortsätter på godis spåret.

Så länge och i så många år har vi lärt känna er på bortaplan på otaliga destinationer runt om i världen, ofta när frosten lagt sig på banan här hemma och det gör lite ondare i kroppen när man träffar fel för allt känns så hårt och stelt. Nu vill vi lära känna er på hemmaplan. Den här härliga tiden då Sverige lever upp och banorna står och väntar med det lilla röda klubbhuset, det speciella hålet längst efter mer vattnet, den nybyggda baren som serverar kall öl, den speciella par 3 med hästhagen i bakgrunden. Ja, lösgodiset är oändligt och vi kan lova att det finns ingen körsbärspralin som alltid blir kvar i asken som ingen vill ha. Plocka din egen påse och kom på kalas med oss. Och det fina är att detta kalas är för alla: gammal som ung, kille eller tjej, man eller kvinna, låg handikappare som höghandikappare, ny för Golf Plaisir eller van gäst. Ni är alla bjudna på detta kalas. Det var just därför vi startade denna tour – att inte bara vara nära och finnas för er utanför Sverige, utan också i detta underbara avlånga golfland. Och i september, när vi stänger igen väskorna och låser tourbilen, gör vi som flyttfåglarna och beger oss söderut. Destinationerna är många, men en sak är säker: liksom flyttfåglarna beger vi oss hemåt igen när våren nalkas. Borta bra men hemma bäst.