Golfresepodden

Golfresepodden är en podcast för alla er som älskar att resa och spela golf utomlands. Här blir ni guidade genom golfvärlden av Johan Kullenberg och Anders Pettersson. De har båda extremt lång erfarenhet från golfresebranschen och spelat enormt många golfbanor över hela världen. I Golfresepodden diskuterar vi olika golfresmål vitt och brett. I varje avsnitt avhandlar vi ett land, region eller golfbanor ur ett golfreseperspektiv. Här får ni också lyssna på intressanta gäster och ta del av Johans och Anders gedigna kunskap om golfresor i allmänhet.

Avsnitt 46

Golf i Estland

Estland ligger ingen lång resa bort, men man får trots detta ändå en tydlig känsla av att vara utomlands och förvånansvärt bra golf. Vi utforskar Hansastaden Tallinn och badorten Pärnu. Förutom gedigna beskrivningar av Niitväja GC, Estonia GC och topprankade Pärnu Bay Links, delar vi även med oss av intressanta fakta om Estland. Visste du att merparten av alla Estländare har blåa ögon, är längre än genomsnittet i Europa och anser själva att de dessutom är väldigt snygga.

Avsnitt 45

Golf på Seychellerna

Önationen Seychellerna är kanske det minst golfiga resmålet vi haft i Golfresepodden, med endast en 18-hålsbana och en 9-hålare. Det blir en hel del snack om kreol, pirater, sköldpaddor, kokosnötter, snorkling, och alla fantastiska stränder. Ni får givetvis också en gedigen genomgång av Lemuria Golf, som är lyxresorten Constance's 18-hålsbana. Förvänta dig att det som vanligt blir en hel del utsvävningar och helt irrelevanta utläggningar om allt möjligt.

Avsnitt 44

Golfkryssning i Medelhavet

I samband med Ryder Cup agerar Anders och Johan från Golfresepodden reseledare på denna unika kryssning i Medelhavet. Vi besöker en rad intressanta hamnar i inte mindre än tre olika länder. Kryssningen börjar i Barcelona och tar oss sedan till Palma, Palermo, Rom, Savona och slutligen Marseille innan vi återvänder till Barcelona. Som vanligt blir det en hel del golfsnack men avsnittet handlar även om en utflykt i Palermo, livet ombord och en hel del från Ryder Cup.

Avsnitt 43

Costa Navarino, Grekland 2.0 – Del 2

Golf Plaisir genomförde nyligen en inspirerande studieresa till Costa Navarino i Grekland. Anders och Johan passar på att dela med sig av en mer detaljerad beskrivning av de två nya golfbanorna på Navarino Hills samt de angränsade hotellen i närheten av Bay Course. Gästen är Tobias Sandén från Golfpodden och som vanligt utvecklas en livlig diskussion om golf och en hel del saker som man kanske inte förväntade sig.

Avsnitt 42

Golf i sydvästra Skottland, Ayrshire

Golfresepodden besöker Skottland ”the home of golf” och gästen är Tobias Bergman. Tobias kommenterar damtouren på Viaplay, arbetar som marknadschef på Dormy och var chefredaktör på Svensk Golf i 10 år. Banorna som vi nördar främst på är Prestwick, Dundonald och Turnberry. Det blir även lite snack om ranking, whiskey och whisky, derbyn, blinda hål, haggis, Old Tom Morris, järnväg, curlingsten och mycket annat…

Avsnitt 41

Golf på Åland

Golfresepodden gör sin kortaste resa någonsin och besöker Åland. Det är under pandemin och Ålands GK har precis öppnat den ombyggda Slottsbanan. Gästerna är Peter Ellqvist som var dåvarande klubbchef och Fredrik Richter som är chefredaktör på Golfbladet. Förutom en grundlig genomlysning av golfbanorna så besöker vi Smakbyn och får veta hur skarv och Åländsk pannkaka med snömos smakar, tar båten till Silverskär, testar Åländsk gin och mycket mer…

Avsnitt 40

Golf på Costa del Sol - Spain's Finest Golf Courses

Golfresepodden har spelat det bästa av det bästa i Spanien, koncentrerat till området kring Sotogrande. Vad sägs om toppbanorna Valderrama, Sotogrande, Finca Cortesin och La Reserva? Det är mycket golf i detta avsnitt, men som vanligt även en hel del utsvävningar både när det gäller mat och kultur. En del oväntade problem med Air Bn’B, korkekar, sladd med golfbilen, Ryder Cup, hål 17 på Valderrama, Tony Jacklins wedgar på tomten och mycket mer.

Avsnitt 39

Golf på Gran Canaria

Golfresepodden är på Kanarieöarna igen och denna gång är det Gran Canaria som vi besöker. Fokus är på tre golfbanor som ligger på den södra delen av ön, Meloneras Golf, Maspalomas Golf och Anfi Tauro Golf. Vi försöker även reda ut om namnet Gran Canaria kommer från Kanariefågeln, vilda hundar eller Berbiska jättar. På ön odlas en hel del bananer som inte är bananer enligt EU och ni får också veta vad Rafa-tees är för något och mycket mer.

Avsnitt 38

Golf på Island

Island är det land som har flest golfhål och författare per invånare. På denna vulkaniska ö har varje liten by en kyrka, varm källa och en golfbana. Vi berör fem av de bästa golfbanorna och får uppleva golf i lavafält och mycket annat som liknar de brittiska öarna. Anders har druckit svarta döden, ätit val och andra isländska specialiteter. Johan besöker gejsrar, vattenfall och Harpan. Ni får också veta hur man känner igen en turist på Reykjaviks gator…

Avsnitt 37

Golf på Costa del Sol del 1

Golfresepodden har besök av Peter Browall som både är VD för Golf Plaisir och har ett boende på den spanska solkusten. Johan blir nobbad av närmare 200 norska tjejer och Anders kör över en bag besående av exklusiva Japanska Honma-klubbor. Vi går på djupet rörande Rio Real, La Cala och Mijas, men det är en del snack om flera andra banor i området. Ni som lyssnat tidigare vet att det blir en hel del bludder om både ditt och datt…

Avsnitt 36

Golf på Dominikanska Republiken

Denna gång är det Västindien och Dominikanska Republiken som ska specialstuderas. Både Johan och Anders är rörande överens om att Casa de Campo och Teeth of the Dog är en av världens bästa golfresorter. Vi får också veta hur det är att flyga som ensam passagerare till Puerto Plata. Det blir kaffe, rom, cigarrer, valar, voodoo, planteins och en förklaring av persiljekonflikten. ”Martin förklarar” handlar om flaggplaceringar och det blir som vanligt är det en hel del golf också.

Avsnitt 35

Golf i Vilamoura på Algarve

Golfresepodden är på Algarve och snöar in på Vilamoura som är ett riktigt golfmecka. Portugalexperten Mikael Erdtman från Golf Plaisir Protours är gästen som spelat 74 av Portugals 75 golfbanor. Johan filosoferar om sambandet mellan fideikommiss, nykterhetsrörelsen, religion och antalet golfspelare i olika länder. Det blir även Zlatan, yips, marinan, bacalhau, grönt vin som även kan vara rött, tsunamin, fascism, beachbunkrar och en hel del golf.

Avsnitt 34

Golf på Sri Lanka

Golfresepodden besöker fantastiskt vackra och spännande Sri Lanka eller Ceylon som engelsmännen kallar det. Vi besöker hela fyra banor där den äldsta är Royal Colombo från 1879 och kontrasten Shangri-La’s Hambantota som är från 2015. Det blir en hel del tempel med och utan Buddas hörntand, elefant som fnyser, teplantage och teänglar, talminska tigrar, curry, gullilulligt och arraksprit på lokal. Anders får även en träff av en fladdermus och Johan har med sig sin 80-årige far på resan.

Avsnitt 33

Golf i Japan

Golfresepodden besöker Japan som har över 2500 golfbanor och massor med golfare. Både Anders och Johan är fascinerade av Japan som land och deras golfbanor. Det blir en del snack om shintoism, dyra golfklubbor, snyggslipers, kobebiff, te- och lunchpauser, rum utan sängar, platta bunkrar, självgående golfbilar, uråldriga caddies, japansk whisky, pudersnö, katt- och robotkaféer, tunnelbana, munskydd, avancerade toaletter, små löjliga handukar på huvudet och en hel del golf.

Avsnitt 32

Golf i Belek del 2

Golfresepodden gästas av Fredrik Hansson, tidigare golfambassadör i Turkiet, även kallad Mr Belek. Fredrik har på nära håll både sett och varit delaktig i Beleks utveckling till ett etablerat golfresmål. Efter mer än 20 år i Turkiet har Fredrik ett gäng intressanta historier att förtälja. Vi får höra en del om familjen Dye, plantering av ljung, tvångsrekryterade juniorer, tvättbrädor, tees på tak, målade fairways och en hel del om bland annat Lykia Links, Sueno och Carya.

Avsnitt 31

Golf i Da Nang , Vietnam

Golfresepodden besöker Vietnam och fokuserar på Da Nang som kallas ”Vietnam Golf Coast”. Här radas det upp inte mindre än sju golfbanor som alla är ritade av berömda arkitekter som Nick Faldo, Greg Norman, Jack Nicklaus, Luke Donald, Robert Trent Jones och Colin Montgomerie. Förutom en hel del golf så handlar det om kulörta lyktor, vattenbufflar, skräddarbesök, sydkoreaner, Apocalypse Now, linbanor, skyttevärn, stränder, caddies och nationalrätten Pho. Vi pratar även om vad man inte ska äta.

Avsnitt 30

Golf på Fuerteventura

Golfresepodden har besök av Christer som, förutom att han varit golfvärd på Fuerteventura, är en av polisens talesmän i Västsverige. Christer gillar Fuerteventura så mycket att han även är en lycklig ägare av en villa på Fuerteventura Golf. Det blir en del snack om all sand, en 18-hålsbana med en green, vikarna på östkusten, vindsurfing, Aloe Vera, zoomobjektiv på nudiststränder, bevattning och givetvis en genomgång av alla Fuerteventuras fyra golfbanor.

Avsnitt 29

Golf runt Jerez på Costa de la Luz

Golfresepodden besöker Jerez i regionen Andalusien, provinsen Cadiz, längs kusten Costa de la Luz. Vi har besök av vår Quiz-master Niklas Högborn som också bott i Costa Ballena. Anders har en kortare utläggning om skillnaden mellan flamenco och sevillana. Johan har motsvarande utläggning om den exklusiva Pata Negra-skinkan och har besökt Tio Pepe som är den största producenten av sherry. Niklas gör HIO tillsammans med klubbchefen och avgör matchen. Det blir även mycket snack om golfen på Montecastillo, Costa Ballena och Sherry Golf.

Avsnitt 28

Golf i Ungern

Golfresepodden gör ett nedslag i Ungern, en väldigt ung golfnation. Den äldsta golfbanan är från 1994 och kronjuvelen Zala Springs öppnade så sent som 2016. Zala Springs är designad av Robert Trent Jones Jr och får idel lovord av både Anders och Johan. Den ligger inte långt från Balatonsjön som är Centraleuropas största insjö. Det blir även som vanligt en del snack om konstiga museer, Budapest, fotbollsgolf, gulaschsoppa, tokajer och Ungerns brokiga historia.

Avsnitt 27

Golf norr om Alicante

I detta avsnitt av Golfresepodden avverkas Alicante och kusten norrut. Det pratas bland annat om Alicante Golf, Villaitana och La Sella längs den vackra kusten. Gästen är Per, en göteborgare som numera är bofast i området. Det blir besök på nougat- och chokladfabriker och även i den forna russinstaden Denia. Förutom en hel del snack om golf så blir det en utläggning om Guide Michelin-restauranger och den lokala vindrycken Fondillon. Ni får även veta vilken stad som är Costa Blancas motsvarighet till Manhattan eller Dubai…

Avsnitt 26

Golf i Sydafrika - Rovos Rail

Golfresepodden åker tåg genom Sydafrika. Avsnittet handlar om Rovos Rail “The most luxurious train experience in the world”. Det blir inte mindre än fem golfbanebesök och förutom Sydafrika så besöker vi även Swaziland. Det blir en hel del golf men också om safari, engelska jordgubbsodlare, historiska slagfält, giraffer på fairway och egenkomponerade omeletter. Ni får också veta vad bobotie och biltong är för något och lite om det inhemska vinet pinotage.

Avsnitt 25

Golf söder om Barcelona

Golfresepodden besöker den spanska guldkusten, Costa Dorada, söder om Barcelona. Gästen är Calle Carlsson som är chef över 45-hålsanläggningen Lumine Golf. Johan bygger mänskliga pyramider och undrar om 90 bunkrar är många. Det blir även snack om nöjesfält, vatten, Hacke Hackspett, 11:e september, Greg Norman, festivalstaden Sitges och vi får veta vad chiringuito är för något. Calle avslutar med att höja sin personal till skyarna…

Avsnitt 24

Golf i Tunisien

Golfresepodden har besök av Imed från Tunisiska turistbyrån. Det blir Tunisien för hela slanten och vi nördar in på tre riktiga toppanläggningar; Citrus GC, Tabarka GC och El Kantaoui GC. Det blir även Star Wars, berbiska specialiteter som brick och harissa, Omar Cherif, Eagle, lite Easton Golf, stressrökning, golfdesignern Ronald Fream och givetvis en liten utläggning om Kartago. Anders håller i taktpinnen, Johan i faktakollen och gästen gör sitt bästa för att komma till tals…

Avsnitt 23

Golf på Jamaica

Golfresepoddden är i reggaens hemland Jamaica. Denna Karibiska pärla har förvånansvärt många och bra golfbanor. I det här avsnittet går vi på djupet på fyra av de fantastiska golfbanor som ligger i närheten av Montego Bay, dit de flesta turister åker. Det blir också en hel del Bob Marley, James Bond, kaffe, Red Stripe, Kingston, voodoo och rom på tesked. Anders lyckas även trassla sig in i de lokala dominomästerskapen.

Avsnitt 22

Golf i Belek del 1

Golfresepodden gör denna gång nedslag i Turkiets golfmecka Belek. Med hela 11 golfklubbar och betydligt fler golfbanor så blir det två program om Belek. Vi börjar med de lite äldre golfbanorna och försöker även förklara fenomenet Belek som är unikt i Europa. Det blir även middag med snus, en förklaring till var TAT Golf tog vägen, enorma middagsbufféer, ljusspel i hamnen och en genomgång av golfbanorna National, Titanic, Antalya Golf och slutligen Gloria Golf.

Avsnitt 21

Golf på Azorerna

Golfresepodden besöker Azorerna mitt ute i Atlanten. Ögruppen består av nio huvudöar varav två har golfbanor. Johan blir stressad av långsamt spel och är en kommentator. Anders berättar om den tårdrypande historien kring tvillingsjöarna och har badat i ungdomens källa. Portugals diktator Salazar har del i den stora emigrationen till Kanada från Azorerna. Det blir även lavasand, teplantage, dimma, kor, hårdost, kryssningsfartyg och som vanligt en hel del golf.

Avsnitt 20

Golf i Murcia

Golfresepodden är strax söder om Alicante i Murcia. Murcia är något så unikt som en stad, provins och även en av Spaniens minsta regioner. Här domineras golfen av två golfdesigners, Dave Thomas och Jack Nicklaus, som står bakom 11 av Murcias 15 golfbanor. Vi kommer att diskutera Polaris-projektet, Kartago och Cartagena, Likör 43 med is och mjölk, Long Stay, La Manga och Norska fotbollsförbundet, men även en gedigen genomgång av ett antal bra golfbanor.

Avsnitt 19

Golf i Kanada

Golfresepodden testar bland annat en av väldens bästa golfresorter – Cabot Links. Våra gäster är Johan Sköld, från Tee Party på C-MoreGolf, och den internationella golffotografen Jacob Sjöman. I världens näst största land, med näst flest golfbanor i världen, blir det förutom en massa golf även: Kakor på första tee, snö, pommes frites, vattenfall, gruvmuseum, övernattning i bilen, whiskey, naturreservat och vänsterspelande kanadensiska golfare.

Avsnitt 18

Golf runt Palma på Mallorca

Golfresepodden är på Mallorca och fokuserar på området runt Palma. Vi gästas av Robert Norberg som har lägenhet i Soller och önskar att han slog raka drivar. Anders bodde i sin barndom på Mallorca och Johan kan tänka sig att flytta dit när han uppnår ålderdom. Vi pratar om skaldjursplatåer, prins Albert och prinsessan Birgitta, spel med gipsad arm, nudist- och midnattsgolf, helstekt gris och märkliga likörer och en mängd bra golfbanor och golfresorter.

Avsnitt 17

Golf på Nordirland

I detta avsnitt av Golfresepodden så har vi besök av Martin Dahlström som är en riktig ”linkslover”. Det görs jämförelse mellan både skottska och irländska jättar och whisky. Hur kommer det sig att flera toppbanor inte har någon drivingrange och en mängd blinda utslag? Det diskuteras en hel del om British Open och den första upplagan som bara hade åtta deltagare, konkurrensen har ökat till 2019 års avgörande på Royal Portrush. Slutkommentaren om golf på Nordirland är att det finns lika bra men inte bättre…

Avsnitt 16

Golf i Provence

Golfresepodden gästas i detta avsnitt av Niklas, som är Golf Plaisirs produktionschef tillika frankofil. Johan introducerar ett Marcel Prost-perspektiv. Anders har spelat sig genom Provence och runt hela Frankrike. Vi jämför banor som är från 1998 med en från 1898, häftiga par 3:or och Europas största green som är 69 meter lång. Anders och Johan har lite olika åsikter om det franska köket och Johan har gjort misstaget att beställa det dyraste vinet.

Avsnitt 15

Golf på Costa Navarino i Grekland

I detta avsnitt av Golfresepodden gästas Anders och Johan av Golf Plaisirs ortspersonal på Costa Navarino, Martin och Josefine. Johan är avundsjuk på Josefines spel på Augusta National. Martin har koll på ett olivträds ålder och Anders har varit där och träffat José-Maria Olazábal som ska designa de två nya golfbanorna. Det snackas även om sänkbara broar, hundfamiljer, skeppsredaren Vassilis, Mästarnas Mästare och en hel del om de två golfbanorna.

Avsnitt 14

Golf på Mauritius

I detta avsnitt av Golfresepodden har Johan och Anders besök av Marie Drottz från Out Of Bounds Golfresor, som blir glad varje gång någon bokar Mauritius. Vi inser att det finns fler mangosorter än vad man kanske tror och att egen butler kan var härligt eller skrämmande. Johan har olika lösningar på hur man använder All Inclusive och Anders har bidragit till andrahandsförsäljningen av golfbollar på ön.

Avsnitt 13

Golf i Slovenien och golfmässan IGTM

Golfresepodden och Golf Plaisirs produktionsteam är i Ljubljana på årets stora golfmässa. Det blir lite inledande diskussioner om IGTM-mässan och sedan går vi in på golfen i Slovenien. Anders har friat till sin fru i en romantisk borg, han gillar även barer där man kan välja mellan en uppsjö av intressanta öl på fat under 40 kr. Johan gör fyra birdies och anser att Bled Golf absolut är en toppbana. Det blir även zip-lining över floder, hästar och astmaattacker, luncher i det fria och som vanligt en hel del golfnörderi.

Avsnitt 12

Golf på Lanzarote

I detta avsnitt av Golfresepodden har Johan och Anders två gäster som båda jobbat på Lanzarote - Mikael Larsson som både är golfpro och segwaypolis samt Mattias Seppänen som numera är en av våra stjärnsäljare på kontoret. Det blir mycket snack om lavasand, konstnären César Manriques miljöplan, kameler, vindar, grottor, små grannöar, vinrankor, vitkalkade trevåningshus och som vanligt en hel del golfsnack.

Avsnitt 11

Golf på Nya Zeeland

Golfresepodden har rest hela vägen till Nya Zeeland och besöker några av världens bästa golfbanor. Gästen och golffotografen Jacob Sjöman är på fotouppdrag och Johan agerar fotoassistent medan Anders är hemma och jobbar. Johan får en religiös upplevelse på Tara Iti GC, psykbryt på grund av dimma på Kauri Cliffs och utnämner Cape Kidnappers till bucketlistbanornas bucketlistbana.

Avsnitt 10

Golf i Abu Dhabi

Golfresepodden konstaterar att gästen Mikael Erdtman i det närmaste har haft klippkort till Förenade Arabemiraten under de senaste åren. Anders tror att den mäktiga falken är en örn och han gillar oas-staden Al Ain. Alla är eniga om att Abu Dhabi har en mängd toppbanor. Vi uppmärksammar även att Yas Links är bättre rankad än någon av banorna i Dubai och är med på listan över världens 100 bästa golfbanor.

Avsnitt 9

Golf i Egypten

Vår gäst i detta avsnitt av Golfresepodden är Calle Carlsson, en av få svenska internationella klubbdirektörer. Vi följer Calles 7-åriga resa i Egypten. Anders visar sig vara Calles första arbetsgivare och blir sugen på att utforska Kairos alla golfbanor. Johan upplever klättring både på och inne i Cheopspyramiden och får fortfarande samtal från den något excentriske klubbchefen och gynekologen Hefni på Dreamland Golf Resort.

Avsnitt 8

Golf norr om Lissabon

I det här avsnittet av Golfresepodden har Anders och Johan besök av sin chef Peter Browall. Anders gillar Praia och West Cliffs, men är som vanligt minst lika intresserad av Obidos slott och ringmur eller fiskrestaurangerna i Peniche. Johan försöker vrida och vända på statistik och ranking från Golf Plaisirs senaste studieresa till området. Peter visar sig kunna minst lika mycket om surfing som golf, om det är mycket eller lite låter vi lyssnarna avgöra…

Avsnitt 7

Golf på Costa Almeria

Anders är i detta avsnitt av Golfresepodden inte bara programledare, utan också gästen. Ingen kan Costa Almeria så bra som Anders, då det mer eller mindre är hans andra hem. Johan försöker tillsammans med Anders reda ut vad det är som gör framför allt Almerimar så populärt bland svenskar. Ni får även höra om Johans skobutik, andra golfbanor, tapasrundor och Rolling Stones.

Avsnitt 6

Golf på Madeira

Golfresepoddens gäst Mikael Erdtman känner sig som byäldsten och presenterar den lokala ananas-bananen. Anders tycker att Madeira är lite kuperat och att flygplatsens landningsbana tidigare var lite väl kort. Johan är osäker på hur mycket kallare eller varmare det är på 750 meters höjd. Fri bar på hotellet funkar dåligt i kombination med svenska gäster och Porto Santos golfbana är en riktigt bra utflyktsbana…

Avsnitt 5

Golf i Sydafrika, Garden Route

I detta femte avsnitt av Golfresepodden får Johan klara sig utan sin vapendragare Anders som är på resande fot. Johan avslöjar att han jobbat i Sydafrika redan innan Mandela tog över som president i landet. Vår gäst Kerstin Klang berättar om fantastiska safariupplevelser men även ugglor och möss. Ola Sundqvist har varit på Robben Island och fått ta del av några av Mandelas tennistricks…

Avsnitt 4

Golf på Teneriffa

I det här avsnittet av Golfresepodden avslöjar vår gäst Mathias Seppänen vilken bar alla reseledare går till på Teneriffa. Vi får också veta vad en Seppänen59 är för något. Johan har riskerat livet för ett foto på ett lantligt boende och Anders hittar likheter mellan Teneriffa och Mallorca, förutom det faktum att det är två öar med bra golfbanor…

Avsnitt 3

Golf i Bulgarien

I det här avsnittet av Golfresepodden hittar Johan en okänd Jack Nicklaus-bana och tycker att delar av arkitekturen är robust i Bulgarien. Vår gäst Jonas Andersson gillar Black Sea Rama och anser att man kan fotografera alla hål på Thracian Cliffs från alla håll. Anders förklarar hur man löser konflikter mellan Thracian Cliffs och Lighthouse på en skjutbana…

Avsnitt 2

Golf i Marocko

I detta avsnitt av Golfresepodden berättar Anders att han är lite förälskad i Mazagan och en norsk vandrare får honom att bli mållös på middagen. Vår gäst Mattias Damberg delar med sig av sina erfarenheter från Europatouren i Marocko. Johan åker tåg, bor i en riad och botaniserar på marknaden i Marrakesh…

Avsnitt 1

Golf i Rom

I detta premiäravsnitt tror Anders att han vet var Via Appia sträcker sig och undrar om Marco Simone håller måttet för Ryder Cup 2022. Gästen Lars Christensen förklarar hur man spelar poängbogey i Italien. Johan konstaterar att de inte har hamburgertallrik på menyn i italienska klubbhus…