Crete Golf

– Kretas pärla

Kreta, som ligger i den södra delen av Egeiska havet, har varit många turisters favorit sedan årtionden. Ön, som är den femte i storleksordningen, är som ett Grekland i miniatyr. År 2015 öppnade det förnyade Crete Golf sina dörrar, och har därmed gjort Kreta till en potentiell resort även för golfentusiaster.

Crete Golf grundades ursprungligen år 2003 och den mångsidiga banan ritades av Bob Hunt. Tack vare medelhavsklimatet kan man spela på denna bana 365 dagar om året. Under sommarmånaderna får man räkna med en ganska svettig pikétröja, medan vintern kräver långärmat. De hetaste sommardagarna svalkas dock ofta av meltemi-vindarna som blåser från bergsområdena. Klimatet är lika omväxlande som omgivningen under en runda på golfbanan.

Kretas livsstil och vänlighet möter oss redan i dörröppningen till klubbhuset. Vi känner oss välkomna och en solig golfdag är bäddad för oss. Juli månads medelhavssol värmer kraftigt, men den måttliga vinden från bergen verkar ge en skön svalka.

Det är tydligt att juli inte är den mest hektiska månaden, så vi kan bekanta oss med den stiliga och särpräglade klubbhusbyggnaden i lugn och ro. Restaurangens terrass erbjuder dagens första wow-reaktion. Inte på grund av den kalla drycken, utan utsikten, som man gärna stannar och beundrar en god stund. Golfbanan, med sina 18 hål och dess gröna omgivning och färggranna rabatter, är otroligt vacker. Personalens vänlighet är påtagbar, och känns inte alls påklistrad eller konstgjord, utan här är man genuint intresserad av att få kunden att trivas. Det tar sin lilla stund att vänja sig vid deras omsorg, men visst känns det bra.

Anna Tzagkarakis på Crete Golf bekräftar denna uppfattning om vänligheten. Anna flyttade från Sverige till Kreta år 1996, och vet av erfarenhet att det är lätt att trivas i grekernas sällskap på Kreta. Hjärtligheten och glädjen syns redan i Kretabornas ansikten och de vill alla väl. Under sina år på Kreta har Anna även sett en förändring på ön tack vare turismen. Hon är stolt över att Crete Golf har hållit fast vid den ”gammalmodiga” servicen, där man tar kundens individuella behov i beaktande. Förutom Anna representeras de nordiska länderna av PGA Pro Henrik Engdahl på Crete Golf. Av honom kan man få hjälp med de delar av golfspelet som känns svåra. Nordiska gäster känner sig välkomna till klubben tack vare Anna och Henrik.

”Här klarar sig alla golfare bra, vare sig man kan språk eller ej. Alla problem har kunnat lösas och slutresultatet är alltid en nöjd kund”, berättar Anna glatt.

Mångsidig bana i härlig omgivning

Rundan börjar lite trevande, men den vackra omgivningen håller humöret på topp. Kreta är känt som ett badresmål, men ön är mycket mera än så. Crete Golf ger en omfattande bild av öns mångfald. Berg, grönska och lite ökenkänsla. Speciellt grönskan känns överraskande. Och visst känns det även lite kittlande, att bara på fem minuters bilavstånd från golfbanan finns Hersonissos strand med sin guldbruna sand, klara vatten och goda paraplydrinkar.

Fastän Kretas solsken är skoningslöst märks det inte nämnbart på golfbanans skick. Utan att överdriva kan man påstå att fairway är felfri och omgivningen grönskar. De kortklippta greenerna är utmanande på ett trevligt sätt. De första nio hålen är för en promenerande spelare ganska tung, med stora höjdskillnader och långa avstånd mellan hålen. Drivern behövde knappt tas fram ur golfbagen. Hålen är på många ställen smala, men inte speciellt långa. Man kan lätt spara ett antal slag genom att hålla bollen på fairway.

Från flera ställen på golfbanan bjuds besökaren på en vykortslik utsikt över bergen. Hål 6 (par 3) är golfklubbens signaturhål. Men även om min enda birdie kom på just detta hål, var det hål nummer 11 som etsade sig fast starkast i mitt minne. Det elfte hålet spelas ut mot ett brant stup vilket är väldigt dramatiskt. Här lönar det sig definitivt inte att slå långa slag, för bollar som försvinner ut över branten lär du nog aldrig se igen.

Trots värmen löper den första rundan på smidigt. Den glada och energiska caddiemastern kollar med jämna mellanrum att vi har det bra. Förutom att övervaka speltempot, serverar han ibland svalkande drycker från kylväskan. Hål 18 såg fantastiskt ut redan från klubbhuset, men dess skönhet blir ännu vackrare under spelets gång. Det höll på att sluta illa när ett slag nästan nådde ända till klubbhuset, men lyckligtvis slutade allt väl.

Efter spelet känner jag mig trött men lycklig. Den grekiska lunchen är riktigt läcker och smakar bra efter rundan. Med magen full av godsaker tar vi oss till hotellets fridfulla poolområde, där vi lugnt och stilla återupplever de känslor som väcktes under spelet. Ett leende sprider sig över mitt ansikte när jag sträcker ut mig på solstolen.

På Crete Golfs golfklubb är standarden hög, så även om det bara finns en bana, erbjuder den tillräckligt med utmaningar även för en erfaren spelare. Den mångsidiga banan kräver minst 3-5 varv innan den blir välbekant, vilket gör att man lätt kan spendera en hel vecka på samma klubb.

Golfarens mångsidiga resmål

Crete Golfs general manager Nikolaos Sotiropoulos har skäl att vara nöjd över klubbens förnyelse. Nikolaus vill även påminna om all service och sevärdheter som finns i närområdet. Man kan bekanta sig med kultur och det grekiska vardagslivet. Nikolaus bekräftar att både nya och mer erfarna golfare uppskattar golfbanan. Hotellets 25 sviter är av första klass. Vi bodde i en juniorsvit som var rymlig och välutrustad, och på samma plan som klubbhuset. Säsongen är från mars till maj samt på hösten ända in i november, men golfbanorna är öppna året runt.

” Mitt på sommaren är det hett, men då finns det även gott om utrymme på banorna och man har möjlighet att spela i all sköns ro,” tipsar Nikolaos.

Fastän Kreta är Greklands största ö, är dess alla vrån inom rimligt avstånd. Vi valde att köra till byn Panormos, ungefär en timme och kvarts körtid från golfklubben. Crete Golf har mycket att bjuda på, men det kan ändå vara trevligt att pussla ihop semestern med något annat besök eller program. Man kan besöka de idylliska byarna i de inre delarna av landet, eller vandra i Samaria-ravinen. I Kreta liksom i hela Grekland är den grekisk ortodoxa religionen starkt närvarande. Man ser kyrkor och kloster här och där, även strax intill första hålet på Crete Golf. Det lönar sig att inte vara rädd att ta kontakt med lokalbefolkningen. Om språkbarriären är hög, kan man ta till teckenspråket. Det har hänt sig att turister som varit ute för att beundra utsikterna hittar sig själva under ett olivträd med gästvänliga lokala greker. Och en dylik inbjudan lönar det sig att acceptera. Kreta lämnar alltid ett livslångt spår i våra minnen.

 

Jussi Evinsalo