Årets golfmässa IEC i Marbella

IAGTO European Convention (IEC) är ett av golfbranschens viktigaste event. Mellan 24-26 april så träffades ett flertal av världens golfarrangörer och ett stort urval av de mest intressanta golfanläggningarna i Europa.

Eventet flyttar runt i Europa och är även ett sätt att marknadsföra regionen och i detta fall södra Spanien och regionen Andalusien. Innan och efter mässan så finns det möjlighet att åka på ett antal olika fam-trips, där man har möjlighet att tillsamman med kolleger från hela världen besöka olika golfanläggningar och lära sig mer om regionen.

Själva mässan pågår under två intensiva dagar men allt startar på måndagen med den traditionella lagtävlingen som går av stapeln på flera olika golfbanor runt Marbella. Det var även i år god stämning och en härlig blandning av researrangörer och representanter från de olika golfanläggningarna som är ihoplottade till olika lag. Det är scramble-tävling som gäller och även om Golf Plaisir inte hade någon med i de vinnande lagen så lyckas Mikael Erdtman från våra pro-resor placera sig som god tvåa på den deltävling som avgjordes på La Quinta, med 11 under par.

Genom åren så har de olika golfbanorna och hotellens montrar blivit mer och mer påkostade och för flera av de mindre golfanläggningarna har det blivit orimligt dyrt att delta i mässan. I år hade de därför sänkt priset markant för utställarna och borta var alla svulstiga montrar och mässhallen bestod endast av ett bord med destinationens namn och bordsnummer. Inte så mycket ögongodis med fantastiska golfbilder men lätt att hitta och fler oväntade utställare. Det var lite över 300 olika utställare vilket kanske inte låter så mycket men detta är den europeiska utställningen så merparten av utställarna var från Spanien och Portugal. Vill man träffa golfbanor från fler länder utanför Europa så finns det motsvarande mässor för både Amerika och Asien.

Golf Plaisir och Out Of Bounds var väl representerade och det är ett utmärkt tillfälle att träffa våra vänner från våra befintliga resmål men även träffa nya potentiella partners. Det är extremt hektiskt och bussarna går från de olika hotellen till mässan vid 08:00 och tillbaka först vid 18:00 på kvällen. Varje möte är 15 minuter, det vill säga fyra möten per timme. Här gäller det att vara på tårna och verkligen ta vara på varje minut. Det är kanske inte meningen att man ska hinna förhandla fram ett nytt kontrakt på 15 minuter men man får ett ansikte och kan fortsätta diskussionen efter mässan. Efter närmare 30 intensiva möten per dag så är man ganska slut. Tyvärr så är de inbokade mötena bara en del av nätverkandet. Det blir en snabb dusch på hotellet efter mässan för att sedan möta upp någon av våra partners som bjudit in till en privat middag. Kvällen avslutas på den utvalda IEC-baren där alla möter upp socialiserar fram till småtimmarna. Det är nog minst lika många avtal och nya kontakter som påbörjas på kvällen som på dagen.

Det var en hel del nyheter på årets mässa men det är främst frågan om renoveringar eller ägarbyten av både golfbanor och hotell. Det byggs inte så många nya golfbanor i Europa men Portugal kunde stoltsera med nyheterna Ombria Golf på Algarve och The Dunes Course på Terras da Comporta utanför Lissabon. Vi hade många intressanta möten där säkert något eller kanske till och med några av dessa golfanläggningar kan resultera i en nyhet redan till hösten, men mer troligt till våren 2024.

Mässan avslutades med en stor fest i Marbellas tjurfäktningsarena. Nu är det bara ett år till nästa IEC och det känns nästan skönt.