Stellenbosch med Safari

Stellenbosch med safari

Golf, upplevelser och vilda djur

Golfare förknippar vanligtvis Sydafrika med fantastiska golfbanor, men för många är det även mycket annat som lockar och en viktig komponent är safari. Har man inte tidigare varit på safari så blir det givetvis ytterligare en dimension på de upplevelser som man kommer hem med från en resa till Kapstaden. Ska man kombinera Kapstaden med golf och safari får man helt enkelt kompromissa om man inte kan tillbringa åtskilliga veckor på plats. Våra komprimerade Sydafrikapaket till Kapstaden med safari innehåller lite av varje. Resan innehåller lagom mycket golf för att man ska hinna uppleva något mer än bara de underbara golfbanorna men inte så mycket turistande att det inte blir en golfresa. Fokus ligger på att kunna besöka några få sevärdheter och mer tid att besöka vingårdar, olika restauranger och strosa omkring i charmiga Stellenbosch. Det ska vara en golfresa, men även en semesterresa där man snabbt går ner i varv och kan njuta av den vackra naturen och lugnet i vindistriktet strax utanför Kapstaden. Resan avslutas med två nätter på Inverdoorn, som är en Big 5 Private Game Reserve, innan man återvänder hem.

Fakta

GolfvärdJa
Avstånd hotell-golfStellenbosch GC 10,4 km, De Zalze GC 13 km, Devonvale GC 18,1 km
Avstånd flygplats27 km till Spier Hotel
ArrangemangTävling, middagsarrangemang, Vinprovning, Utflykt till Taffelberget, Kapstaden och safari.

Vad ingår i resan?

Lägsta pris: 43.495:-

7 nätter i dubbelrum på Spier Wine Farm
2 nätter i dubbelrum på Inverdoorn Game Reserve
frukostpension
välkomst och avskedsmiddag
helpension på safari
2 greenfee på De Zalze Golf Club
1 greenfee på Stellenbosch Golf Club
1 greenfee på Devonvale Golf Club
transport t/r till golfbanorna
flyg
flygskatt
transport av golfbag
flygplatstransfer
vinprovning
heldagsutflykt till Kapstaden inkl. guide och biljett till Taffelbergets kabinbana
safari

Turistskatt
På många av våra resmål tar lokala myndigheter ut en särskild turistskatt vid hotellövernattningar. Denna turistskatt läggs till på er hotellnota och betalas vid utcheckning från hotellet. Läs mer om turistskatter här.

Väder just nu

weather-icon13.3℃

De Zalze Golf Club

De Zalze Golf Club är vackert belägen intill vingården med samma namn, De Zalze Winelands Golf Estate. Den är designad av den kände sydafrikanska golfarkitekten Peter Matkovich, som bland annat har Arabella Golf och Pinnacle Point på sitt CV. På De Zalze har Matkovich verkligen utnyttjat den imponerande frodiga naturen i vindistriktet med Blaauw Cliff River som flyter genom golfbanan. Det är en fin parkbana där de många vattenhindren är den största svårigheten. Hål 18 är en utmaning oberoende av handikapnivå och anses vara ett av de bättre avslutningshålen i Sydafrika. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun och undvika den lilla bäcken som slingrar sig över fairway. Om man lyckas hamna på fairway så ska bollen helst vara placerad så att man inte hamnar bakom det stora trädet på fairway, vilket har en tendens att alltid vara i spel när man ska spela in mot greenen. Förutom en trevlig bana är maten i klubbhuset något speciellt och utöver det vanliga. Här är det värt att stanna kvar och njuta av en utsökt måltid medan du njuter av den imponerande utsikten från terrassen.

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Parkbana
Banfakta Par72, 6369 5937 5446 50734473
HCP-gräns 54
Drivingrange Ja, utslag från gräs
Bandesign Peter Matkovich, 2000

Stellenbosch GC

Stellenbosch GC är Sydafrikas fjärde äldsta bana och man firade 100 år 2004. Ursprungligen hade man bara 9 hål men idag är det en fullfjädrad 18-håls mästerskapsbana.

Det är oklart vem som var arkitekten av de första 9 hålen men det råder inget tvivel om att det var Ken Elkin som 1953 byggde ut banan till 18 hål. Läget kunde inte bli bättre nedanför Helderberg Mountains i hjärtat av vindistriktet strax utanför Stellenbosch. Med tanke på den aktningsvärda åldern så är det ändå en golfbana som både svårighets -och längdmässigt kan matcha krav från elitspelare. Det kunde man se när Stellenbosch GC var värd till South African Open 1999 där David Frost vann på endast 5 under par. Vissa hål kantas av de många vinodlingarna som området är känt för och vyerna är fantastiska. Det är välskötta fairways med intressanta greenområden som ofta vaktas av några enorma bunkrar. Det känns självklart att det är en mogen parkbana med tanke på att den är över hundra år gammal. Trots detta tål det att påpekas att fairway verkligen ramas in av mängder av riktigt gamla och stora ståtliga träd.

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Parkbana
Banfakta Par 72 6388 6036 5486 5082
Drivingrange Ja, utslag från gräs
Bandesign Ken Elkins, 1953

Devonvale Golf and Wine Estate

Devonvale Golf and Wine Estate är också en av alla vingårdar som satsat på både boende och golf. Den skiljer sig dock från flera av sina konkurrenter då golfbanan byggdes 1960 innan man ens planterat första vinrankan och den fösta flaskan buteljerades först 2004. Läget är idealiskt både för vin och golf strax utanför Stellenbosch och centralt i det vackra vindistriktet. Den ursprungliga layouten gjordes av Ken Elkin som designat många av de mer kända golfbanorna runt Kapstaden. Banan har löpande ritats om och en hel del träd har avlägsnas och därmed skapat den fantastiska panoramautsikten. Det är en golfbana som utvecklats de senaste åren och även varit värd till en del större tävlingar som SA Ladies Open och på Sunshine Tour.

Det finns flera hål som tävlar om att vara golfbanans signaturhål och hål 17 är ett av dessa. Det är en kort par 5 hål på 425 meter från klubbtee och 318 från damtee. Är man djärv kan man försöka gå tight längs vänstersidan för att skära av så mycket som möjligt av doglegen. Klarar man detta har man ett bra läge att lägga upp sig framför vattnet eller kanske chansa och gå för greenen, det är lite av en ”risk and reward challange”. Lyckas man så har man mycket att vinna men man riskerar även en rejäl plump i scorekortet om man misslyckas. Devonvales stora damm i mitten av banan fungerar både som ett vattenhinder och som en garant för vattentillförseln.
Devonvale är därför en bana som är grönare än många av sina grannar även när det är som varmast.

Fakta

Antal hål 18
Bankaraktär Parkbana
Banfakta Par 72 5962 5571 4933
Drivingrange Ja
Bandesign Ken Elkin, 1960

The Spier Hotel and Wine Farm

Runt Stellenbosch finns det ca 200 vingårdar och de flesta är öppna för vinprovning. Spier Wine Farm är en av flera vingårdar som tagit det hela ett steg längre. De har även hotellboende. restaurangverksamhet och omfattande gårdsförsäljning av deras viner. Det är en fantastisk miljö där ursprungsgården har anor från 1692 och är en ståtlig, klassiskt vitkalkad, byggnad med pampiga och skulpturala gavelpartier. Spier är en etablerad och erkänt bra vingård som blev framröstad som en av ”the 100 World’s Best Vineyards in 2021”. De har även en av Sydafrikas största samtida konstsamlingar och ett antal restauranger så man kan säga att har får man vin, mat och konst i en underbar miljö. De har ingen egen golfbana men det finns ett stort urval av välrenommerade golfbanor i närheten.

Hotellet ligger lite separat och är uppdelat i sex olika tvåvåningsblock där varje enhet har en innergård med en gemensam pool. Det finns många olika rumskategorier och 22 av de totalt 80 rummen är Signature Rooms och det är där vi är inkvarterade. Rummen är inredda i lugna neutrala färger med några färgklickar. Det är bekväma king size-sängar och badrummen har både badkar och dusch. Det som gör varje rum lite unikt är att väggarna är utsmyckade med konst från vingårdens stora konstsamling och att alla rum har en öppenspis. Det finns ett litet skrivbord och man har både luftkonditionering och en takfläkt. I övrigt har rummen det mesta man kan förvänta sig av ett högklassigt boende.

Rummen ligger på andravåningen och går man bara ned för en liten trappa har man direkt tillgång till poolen och den lummiga trädgården. Här kan man sitta i skuggan på uteplatsen och kanske njuta av vingårdens prisbelönta viner.

Fakta

Standardstarstarstarstar
LägePå Spier Wine Farm, 16 minuter från Stellenbosch
Rum80 rum. Luftkonditionering, öppen spis, TV, hårtork, säkerhetsbox, mini-bar, te och kaffekokare.
FaciliteterFlera poolområden utomhus , SPA-behandling, gym, två restauranger, café och vinprovning.
AvståndStellenbosch 9,4 km, Kapstaden 42,2 km
WiFiPå hotellet finns det trådlös uppkoppling till internet utan extra kostnad.

Inverdoorn Private Game Reserve

Safari känns nästan som en självklarhet när man är i Sydafrika. Det är något fridfullt men ändå exalterande med hela vistelsen på ett safaricamp och man kan nästan känna förväntningarna och spänningen i gruppen när man åker iväg på den första safariutflykten, eller ”Game Drive” som det kallas.

Vid ankomst till Inverdoorn hinner man checka in och även äta lunch innan det är dags för eftermiddagssafari. Vanligvis åker man på morgon- och eftermiddagssafari och ni kommer att hinna med fyra Game Drives. Djuren är generellt mest aktiva tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen. Inverdoorn är en Big 5 Private Game Reserve, vilket betyder att de har den prestigefyllda skara djur som anses vara farligast att jaga – elefant, buffel, noshörning, lejon och leopard. Till skillnad från stora delar av Krugerparken så är Inverdoorn, som de flesta safaricamps, en inhägnad Game Reserve. Inverdoorn är ett stort område på över 10 000 hektar så man upplever det inte som att man åker omkring i ett stort zoo. Hela idén är att djuren ska leva i sin naturliga miljö på samma sätt som om de vore i total frihet. Det är viktigt att inse att detta handlar om vilda djur och de dyker inte upp på beställning så även om de finns inom ett begränsat utrymme är det ingen garanti att man kommer att se ”The Big 5”. Man åker i ombyggda öppna stora Range Rovers med plats för 10 personer som med 4 hjulsdrift kan navigera både på de skumpiga grusvägarna och även i terrängen. Man guidas av en erfaren Ranger som kommer att dela med sig av sina kunskaper både när det gäller enskilda djur och även rörande deras beteende och naturen.

Till skillnad från många andra safaris där man bor i lodge och delar gemensamma utrymmen med andra, får man här istället underbara hotellrum med egen veranda på The Tankwa Chalets. Rummen är byggda som längor med egen ingång. De har ett sovrum med dubbelsäng, badrum och en uteterrass. Inredningsstilen är afrikansk med en tydlig safariprägel. Det ingår helpension vilket innebär frukost, lunch, middag och även afternoon Tea. Dryck ingår ej.

Fakta

Standardstarstarstarstar
LägeInne på Inverdoorn Private Game Reserve.
RumDubbelrum med te- och kaffekokare, säkerhetsbox, öppenspis, mini-bar och luftkonditionering.
FaciliteterPoolområden utomhus, bar och restaurang.
AvståndKapstaden, 186 km
WifiUte i vildmarken är uppkopplingen inte så stadig. Den är tillräckligt bra för att man ska kunna läsa mail och uppdatera sig på sociala medier när man är i receptionsområdet.
Bra att vetaVi rekommenderar att man ger dricks till rangern som guidat runt på safarin. Tag gärna med egen kikare. Det finns kikare i bilen, men inte så att det räcker till alla. Bilen är öppen så tag med både keps och solskyddsfaktor.

Safari

Inverdoorn Safari ligger i ett privat viltreservat som sträcker sig över 10 000 hektar, vilket ger en möjlighet för gästerna att uppleva en äkta afrikansk vildsafari. Reservatet är hem för de ”Big Five” – lejon, elefanter, leoparder, noshörningar och bufflar, såväl som många andra arter av djur och fåglar. Att åka på en Game Drive är en upplevelse som saknar motstycke. Lugnet och stillheten i kombination med spänningen och exalteringen när man lyckas se de vilda djuren skapar minnen som man bär med sig resten av livet.

Förutom att beskåda vilda djur erbjuder Inverdoorn Safari också bevarandeprogram som ger gästerna möjlighet att lära sig om bevarande av vilda djur och delta i meningsfulla bevarandeinitiativ. Lodgen är engagerad i hållbarhet och ansvarsfull turism, med fokus på bevarande, samhällsutveckling och miljöutbildning.

Efter en vecka fylld med golf och andra härliga upplevelser har det blivit dags för safariäventyret. Man ankommer Inverdoorn under förmiddagen och hinner både checka in, äta lunch och bekanta sig med omgivningen innan man ger sig ut på den första Game Driven på eftermiddagen. Djuren är som mest aktiva under morgon och eftermiddag, vilket gör att dag 2 ger man sig ut på två stycken drives. En på morgonen och en på eftermiddagen. Däremellan ges det tid för lunch och avkoppling på lodgen. Sista dagen hinner man med en drive på morgonen innan det är dags för avresa. Intrycken väller nästan över vid det här laget och om man har tur är kameran fylld med härliga djur och naturbilder toppat med ”The Big Five”.

Inverdoorn Private Game Reserve

Spier Winery

Förfrågan

Kontaktinformation

loading Din förfrågan är mottagen. Vi undersöker möjligheterna till denna resa och kommer så snart som möjligt skicka vårt svar via mail. Förfrågan misslyckades ett skickas, prova igen senare eller ring oss istället Name, email, phone and mobile is required fields, please check your form.