Golfresa i coronatider

– en reseberättelse från Costa Navarino, Grekland

 

Vi på Golf Plaisir har fortfarande en mängd entusiastiska golfare som reser med oss till våra golfresmål i Europa. Våra säljare märker att det är många som har planer på att resa men vill veta hur det verkligen fungerar på plats på ett golfresmål i dessa dagar. Vår marknadschef Johan Kullenberg har därför skrivit ihop en liten rapport från hans besök på Costa Navarino i Grekland perioden 17-24 oktober.

Jag är ganska berest och orädd som person men har en väldig respekt för covid-19 då några i min bekantskapskrets blivit svårt sjuka av detta virus. När jag fick möjligheten att åka på en studieresa till Costa Navarino så tvekade jag inte och tyckte att det skulle bli intressant att se hur alla säkerhetsanpassningar fungerade i praktiken.

Det är viktigt att förstå detta blir en beskrivning av just denna resa och att det kan ske förändringar väldigt snabbt. Det finns skillnader mellan olika länder, regioner, golfresorter och flygbolag men generellt så fungerar det ungefär på samma sätt.

Resa till Grekland

När man åker till Grekland krävs det att man fyller i ett inreseformulär senast 24 timmar före avresan. Det är inget super komplicerat formulär men det krävs att man har koll på passnummer och hotellets adress m.m. Har man tidigare åkt till USA och fyllt deras ESTA-formulär så ska man utan problem även klara detta.

En annorlunda avresa

Jag, som säkert många andra, lyckas få skjuts till Arlanda för att undvika att åka kommunalt med buss eller tåg. Det är tydligt att fler har haft samma tanke då det enda stället på Arlanda där det verkar vara normal trafik är där man blir avlämnad eller hämtas med bil. Det känns tryggt att komma i god tid då incheckningen kan ta något längre än normalt i och med alla Corona-anpassningar. Så fort man går genom dörrarna till incheckningshallen så ska munskydd på och här märker man att det uppstår lite förvirring innan alla rättar in sig i leden och får på munskydden. Flera av butikerna håller stängt och restaurangerna har tydliga uppmaningar om att hålla avstånd. För de som har förmånen att ha tillträde till SAS-loungen har de där valt att inte servera någon alkohol och utbudet är något begränsat. Det finns säkert en orsak till alkoholförbudet men jag gjorde inga efterforskningar då klockan var lunchtid så det var mer den normala matbuffén som hade lockat.

Incheckningen till planet gick smidigt och alla håller ett rimligt säkerhetsavstånd. Just denna avgång är planet bara halvfullt. Vi får därför egentligen inte se något riktig test på hur personalen styr upp incheckningen utan att det blir köer och beröring mellan passagerarna. Vi märkte dock att man blir uppmanad att gå till gaten tidigare än normalt. Det känns lite ovant att ha munskydd och jag märker att min kollega har lite problem med att glasögonen ibland immar igen. Vi blir serverade tilltugg och kaffe men det går inte att göra några andra beställningar då man vill undvika allt spring längs mittgången.

 

Ankomsten till Grekland och Costa Navarino

Ankomsten till Kalamata var lite rörig då alla på nytt tvingades visa sitt pass och inreseformulär. Det uppstod en mindre kö då ett flertal verkade ha koll på passet men inte var de lagt inreseformuläret som de redan visat vid incheckningen på Arlanda. Allt löser sig dock och det är ett fåtal som blir utvalda till någon typ av coronatest som sker i ett dolt rum.
Vi blir mötta av en minibuss där det fanns tydliga begränsningar i antal passagerare och naturligtvis krav på munskydd. När vi väl kommer till Costa Navarino så blev alla feberskannade innan vi fick komma in på området. När vi väl lämnat minibussen kändes det skönt att ta av sig munskyddet.

Costa Navarinos program för en säker golfsemester

Det finns ett omfattande dokument där det i detalj beskrivs hur alla tänkbara kontaktytor är anpassade till en covid 19-säker vistelse. Visst är det viktigt med bordsservering, extra noggrann städning och att hissknappar torkas av regelbundet. Men viktigast av allt är att Costa Navarinos personal är frisk. En viktig tanke är att om hotellet kan säkerställa att all sin personal är friska så ska det inte kunna uppstå någon galopperande smittspridning. Därför har all personal alltid munskydd, de testas regelbundet för covid-19 och som alla andra som ska in på hotellområdet så febertestas de. De gäster som är på plats har oftast bara kontakt med sina medresenärer. Till skillnad från restaurangpersonalen som möter flera hundra gäster dagligen.

Detta betyder att du som gäst egentligen inte behöver använda munskydd mer än när du åker transferbuss och möjligtvis när du rör dig inomhus på allmänna ytor. Hotellet vill att man som gäst ska känna trygghet men ändå inte behöva anpassa sin semester mer än nödvändigt. Jag tycker nog att Costa Navarino har lyckats väldigt väl då man efter ett tag gjorde exakt samma anpassningar som man gör hemma. Man kommer ganska långt med vanligt svenskt bondförnuft.

 

Läs om säkerheten runt covid-19 på Costa Navarino

Golfens anpassning

Allt som man kan tänka sig är sanerat, och det sitter en lapp eller skylt med ordet ”SANITIZED” som visar att de har varit framme med saneringsmedel. Golfbilarna tvättas noggrant mellan varje användning så även peggpåsar och rangebollar, allt för att undvika smittspridning. På Bay Course där golfbil ingår så får man bara åka i samma golfbil om man är från samma familj eller delar rum annars måste man ha var sin bil. Det blir många bilar och ser lite lustigt ut om det är två bollar på en par 5:a med åtta bilar. Det finns inga krattor i bunkrarna men alla har en egen kratta som finns i golfbilen. Bollen ska puttas i hål utan att man får ta ut flaggan, precis som på de flesta banor hemma i Sverige. Det saknas dock en liten plastkudde som gör att bollen inte hamnar längst ner i botten av hålet vilken underlättar att plocka upp utan att vidröra flaggan. Bänkar och papperskorgar, som många golfbanor tagit bort, är kvar men det känns inte som att man löper någon större risk att bli smittad där.

 

Restauranger och gemensamma områden

Det är ganska luftigt mellan borden i restaurangerna men jag har svårt att komma ihåg hur det brukar vara. Restaurangerna dukar inte längre upp några långbord utan istället bord för två till sex personer. På vår resa hade vi fantastiskt väder så vi valde genomgående att sitta utomhus. Frukosten och buffétrestaurangen är där man tydligast märker av Corona anpassningarna. Det känns lite konstigt att få hjälp av en person bakom en plexiglasvägg att lägga upp maten från buffén. Faktum är att efter ett tag så tycker jag nästan att det är bra då jag ofta har en tendens att ta lite för mycket av allt det goda som erbjuds. Jag hänger normalt inte så mycket runt poolen men det är tydligt att det är ett större avstånd mellan solstolarna. Gymmet kan bara ta ett begränsat antal personer i lokalen och inomhuspoolen är stängd. Spa-anläggningen håller även deras pooler och bastu stängda men man kan fortfarande få deras populära golfmassage och andra behandlingar.

De flesta aktiviteter är öppna och jag kan tänka mig att om man spelar tennis så är även bollarna sanerade. Tror däremot inte att det är som i en del länder där man har fyra bollar var och man får bara serva med sina egna bollar och motståndaren får inte vidröra dessa bollar med handen.

Vi passade även på att äta i några av de charmiga byarna i närheten av Costa Navarino såsom Gialova och Pylos. Till vår förvåning så var det ganska livlig aktivitet här och ganska fullt på restaurangerna. Här tillämpades samma säkerhetstänk med personal som bär munskydd men kanske lite större sällskap runt borden än vad man såg på hotellet.

Summering av mina intryck

Semesterupplevelen på Costa Navarino under nuvarande restriktioner var utan tvekan lika bra som vanligt. Det känns naturligt att bära munskydd även om det endast krävs vid få tillfällen. Costa Navarino är en internationell anläggning där många gäster är vana att använda munskydd. Det känns mer naturligt att ha munskydd på när flera andra hotellgäster bär munskydd inomhus. Man bör ha med sig eget munskydd för flygresan men på plats finns munskydd utplacerade på strategiska ställen överallt på hotellområdet och man behöver inte gå många meter om man skulle vilja sprita händerna. Jag tyckte att det kändes tryggt att veta att alla blir febertestade vid entrén till hotellområdet och att personalen dessutom testas regelbundet. Costa Navarino har också fördelen av att de aldrig behövt stänga ned och golfbanorna är i väldigt bra skick. All personal verkar har acklimatiserat sig till det nya normala och håller en hög servicenivå utan att göra avkall på avstånd och säkerhet.

Titta gärna på Costa Navarinos omfattande dokument över hur deras covid-19 arbete är utformat för en säker golfsemester. Kom även ihåg att hela denna berättelse är endast baserad på det säkerhetsläge som var 17-24 oktober just på Costa Navarino. Vi är vana att Costa Navarino får väldigt höga betyg från våra resenärer rörande hotell och golf men nu kan vi nog även ge i det närmaste högsta betyg även när det gäller anpassningar till covid-19.

 

Läs om säkerheten runt covid-19 på Costa Navarino

 

 

Johan Kullenberg, Golf Plaisir